După câteva zile mai reci ca până acum, vremea se schimbă din nou, astfel că vom avea episoade meteo total neaşteptate pentru această perioadă, spun meteorologii.

 

Val de aer tropical în România: vor fi 20 de grade în mijlocul iernii. Prognoza meteo ANM pentru perioada 16-22 ianuarie

 

Vremea se va încălzi în toată ţara începând de astăzi, astfel că zilele următoare, maximele vor ajunge cu mult peste cele normale în această perioadă a anului.

 

Temperaturile vor fi mai degrabă specifice primăverii, putând ajunge chiar şi la 19-20 de grade Celsius în sud-estul ţării, anunţă meteorologii.

 

De vină este, se pare, valul de aer tropical care va ajunge şi în România.

 

"Perioada caracterizată cu valori termice apropiate de normal, îndeosebi ziua, în majoritatea regiunilor extracarpatice, este la final.

 

Conform materialului de prognoză realizat de către ICON (13.01.2023, 12 UTC valabil pentru 17.01.2023, 12 UTC via meteologix.com), spaţiul geografic al României va fi în calea unei advecţii de aer cald, de natură tropicală.

 

Rezultatul acestei advecţii va fi asociată cu abateri termice de până la 7 - 12C în raport cu media climatologică 1991 - 2020.

 

Vremea deosebit de caldă care va urma să caracterizeze spaţiul geografic al României în cea mai mare parte a săptămânii viitoare este asociată cu sectorul cald al unei vaste arii depresionare extinse peste Europa.

 

Aşa cum poate fi observat şi pe materialul cu distribuţia câmpului baric pentru 17.01.2023 la nivel european, în adâncire un vast talveg (la nivelul de 500 hPa gpdm / 5500 m altitudine, 12 UTC, model ICON via wetterzentrale.de, reprezentat prin nuanţe cromatice).

 

Atribuit, la nivelul de 1000 hPa gpdm (reprezentat prin linii albe), o arie depresionară amplă, centrată peste zona Mării Nordului şi a Norvegiei.

 

Pe baza clasificării Hess-Brezowsky GWT, de interes tiparul TRW - talveg peste vestul Europei.

 

Aspectul adus în discuţie este cât se poate de bine argumentat de materialul grafic cu distribuţia reliefului baric", a explicat meteorologul român Ilie Nicolae, pe pagina de Facebook.

 

După valul ploi şi ninsori din ultimele zile, vremea se va încălzi din nou, a spus Florinela Georgescu, director în Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), la Antena 3 CNN.

 

"De marţi până joi inclusiv, aşteptăm maxime mai apropiate de ce ar trebui să avem la începutul primăverii, nu la jumătatea lunii ianuarie.

 

Maximele despre care vorbesc se vor încadra, probabil, marţi între 7 şi 17 grade, miercuri şi joi între 11 şi 20 de grade pe partea de sud a ţării.

 

De aşteptat şi la Bucureşti maxime, miercuri şi joi, în jurul a 19 grade, temperaturi cu mult mai ridicate decât ce ar trebui să avem în această perioadă.

 

De altfel, nopţile din săptămâna viitoare vor avea şi ele temperaturi foarte ridicate, care ar trebui să fie, de fapt, maximele acestei perioade. Deci, o vreme deosebit de caldă", a spus Florinela Georgescu, director în Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), vineri, la Antena 3 CNN.

 

În ce priveşte precipitaţiile, "într-adevăr, au fost zone în care cantităţile de apă au depăşit şi 50 de litri pe metrul pătrat în ultimele zile, o ploaie binevenită.

 

Şi la munte, stratul depus a fost şi el mult aşteptat, dar sigur că în situaţia aceasta cu încălzirea, este foarte posibil să plouă", mai spus meteorologul.

 

Totuşi, chiar dacă sunt prognozate 20 de grade în luna ianuarie, nu trebuie considerat că iarna s-a încheiat, asigură meteorologul.

 

 

Sursa: www.antena3.ro