O bună parte din populaţia României este vizată de această alertă, după ce în fluviul Dunărea a fost identificată bacteria Clostridium Perfringens. Alerta a fost dată la Brăila, acolo unde autorităţile au evaluat apa potabilă şi au explicat că nu există risc pentru populaţie. Totuşi, riscul există dacă se consumă peşte din Dunăre sau dacă se consumă apă din această zonă.

 

Seara trecută, prefectul judeţului Brăila, Iulian Timofei, a convocat o şedinţă cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, Gărzii de Mediu, Serviciului de Gospodărire a Apelor Brăila şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dunărea Brăila.

 

"Apa potabilă furnizată populaţiei a întrunit şi întruneşte parametrii de potabilitate, neexistând nici un risc pentru sănătatea populaţiei. Operatorul unic Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila a luat măsurile necesare pentru ca acest indicator Clostridium Perfringens să nu apară în apa potabilă.

 

Împreună cu specialiştii convocaţi la această şedinţă, au fost stabilite şi principalele măsuri de strictă necesitate pentru informarea populaţiei, transmise, tot în această seară, Unităţilor Administrativ Teritoriale riverane Fluviului Dunărea:

 

- evitarea consumului de apă brută din Fluviul Dunărea;

- evitarea consumului de alimente în formă crudă dacă acestea au fost spălate în prealabil cu apă brută ce provine din Fluviul Dunărea;

- în cazul apariţiei simptomelor specifice - diaree (la 6 – 24 ore de la contaminare, dar cel mai adesea 8 – 12 ore), dureri abdominale, se recomandă prezentarea la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi recomandarea tratamentului optim”, a declarat prefectul judeţului Brăila.

 

Autorităţile din Brăila au mai anunţat că, până la acest moment, nu au fost raportate cazuri cu simptomatologie specifică, informează Antena 3.

 

Ce este bacteria Clostridium Perfringens

 

Clostridium Perfringens este o bacterie care produce toxine extrem de dăunatoare pentru oameni. Clostridium perfringens şi toxinele sale sunt găsite peste tot în mediul înconjurător.

 

Intoxicaţiile alimentare cu Clostridium Perfringens sunt destul de comune şi adesea confundate cu gripa de 24 de ore.

 

Oamenii încep să se simtă rău la cel mult 24 de ore după ingerarea bacteriei. Stările sunt asociate cu dureri de stomac şi crampe abdominale, urmate de diaree.

 

Greaţa este, de asemenea, un simptom frecvent. Febra şi vărsăturile nu apar în mod normal, însă nu sunt excluse. Se poate ajunge şi la deces, însă în cazuri extrem de rare.

 

Clostridium Perfringens produce o multitudine de exotoxine şi invazine şi cauzeaza infecţii ale rănilor. Bacteria mai produce şi o enterotoxină şi este o cauză importantă a intoxicaţiei alimentare. De obicei, această bacterie se întâlneşte în alimente impropriu sterilizate în care au germinat endospori.

 

 

 

Sursa: www.stiripesurse.ro