Vine urgia albă în România! Meteorologii au anunţat, în urmă cu puţin timp, coduri galbene şi portocalii de ninsori şi ploi. Este vorba despre două alerte meteo ce intră în vigoare marţi, 10 ianuarie, începând cu ora 16.00. La ce fenomene trebuie să fim atenţi în următoarele ore, potrivit specialiştilor. Ce regiuni din ţară sunt vizate.

 

Coduri galbene şi portocalii de ninsori şi ploi

Începând de luni seară, 9 ianuarie, vremea s-a schimbat total în România. A fost cod galben de vânt puternic în şase judeţe din ţară. Rafalele au suflat cu putere în zona de litoral a judeţului Constanţa, precum şi în Delta Dunării, Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu şi alte regiuni.

 

Intensificările rafalelor de vânt au fost înregistrate până în prima parte a zilei de marţi, 10 ianuarie. Când toţi credeau că vremea se echilibra, meteorologii au anunţat noi fenomene ce urmează să se manifeste în mai multe zone din ţară. Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au anunţat coduri galbene şi portocalii de ninsori şi ploi.

 

Va viscoli la munte. Anunţul meteorologilor

Precipitaţiile ce, în unele regiuni, vor lua forma ninsorilor se vor manifesta până în seara zilei de miercuri, 11 ianuarie. Codul galben emis de specialiştii în meteorologie anunţă ploi însemnate din punct de vedere cantitativ. La munte, acestea vor fi însoţite de intensificări ale vântului. Alerta meteo este valabilă pentru perioada 10 ianuarie, ora 16.00-11 ianuarie, ora 22.00.

 

Va ploua mult în nordul Olteniei şi în sud-vestul Moldovei. Local, precipitaţiile vor fi semnalate şi în Muntenia. Potrivit specialiştilor, prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 30 de litri pe metrul pătrat. Pe arii restrânse, se vor înregistra chiar şi 50 de litri de apă pe metrul pătrat.

 

Precipitaţii se vor manifesta şi în Carpaţii Meridionali şi în sudul Carpaţilor Orientali. La altitudini de peste 1.000 de metri, acestea vor lua forma ninsorii. Se va depune strat de zăpadă, anunţă meteorologii de la ANM.

 

De asemenea, în regiunile amintite, rafalele de vânt se vor intensifica, în mod deosebit în noaptea de marţi spre miercuri. Vântul va sufla cu putere de peste 90 de kilometri pe oră, favorizând formarea viscolului. Condiţiile de vizibilitate vor scădea.

 

Regiunile în care va ploua mult

Un cod portocaliu de precipitaţii abundente va intra în vigoare tot marţi, 10 ianuarie, la ora 18.00. Alerta meteo va expira miercuri, 11 ianuarie, la ora 22.00. Zonele vizate de fenomenul cu pricina sunt, în mod special, judeţele Prahova, Buzău, Vrancea şi Dâmboviţa. În regiunile amintite, apa va depăşi cantitatea de 60 de litri pe metrul pătrat.

 

În zonele joase de relief, precipitaţiile vor fi înregistrate sub formă de ploaie. La altitudini mari, însă, de peste 1.000 de metri, acestea vor lua forma ninsorii. Local, se va depune şi strat consistent de zăpadă, au anunţat meteorologii.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro