Un magazin dintr-un sat din judeţul Iaşi a fost amendat cu suma de 100.000 de lei, de către ANAF. Banii reprezintă jumătate din cifra sa de afacere.

 

Proprietarul a primit amenda uriaşă pentru o lipsă de gestiune de 214 lei, dar şi pentru 27 de pachete de ţigări fără timbre, descoperite în timpul controlului, în magazie. Potrivit publicaţiei Ziarul de Iaşi, amenda a fost contestată în instanţă.

 

Magazinul se afla în Drăguşeni şi a fost controlat de inspectorii Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală în iunie anul trecut. În urma controlului inopinat, au fost găsiţi 214 lei pentru care nu existau bonuri fiscale, dar şi 27 de pachete de ţigări fără timbru de accize. Pentru banii găsiţi în plus, inspectorii au aplicat o amendă de 1.500 lei. Ţigările au fost taxate mult mai dur.

 

În condiţiile în care cifra de afaceri pe anul trecut a societăţii a fost de 214.000 lei, amenda echivala cu jumătate din aceasta. Sancţiunea a fost contestată la Judecătoria Iaşi, administratorul societăţii explicând că cei 214 lei găsiţi în plus proveneau din încasările din vânzarea de cafea. Banii erau strânşi separat de restul încasărilor, într-o cutie, iar la finalul lunii administratorul emitea o chitanţă corespunzătoare sumei adunate. Aparatul de cafea era închiriat, iar administratorul strângea banii separat pentru a putea ţine evidenţa exactă a lor.

 

Ţigările nu se aflau în gestiunea firmei, nefiind scoase la vânzare pe rafturi şi nici ţinute în magazie. Inspectorii îi solicitaseră soţiei patronului să prezinte la control şi geanta, iar ţigările fuseseră găsite acolo. Ţigările fuseseră cumpărate din duty-free, pentru a fi distribuite persoanelor care ajutau la lucrările agricole.

 

„Instanţa apreciază că menţinerea amenzii de 100.000 lei ar reprezenta o sancţiune excesiv severă pentru petentă şi că o sancţiune cu avertisment reprezintă o măsură suficientă”, au apreciat magistraţii, sentinţa nefiind definitivă.

 

 

Sursa: www.digifm.ro