În sfârşit, mai este un pic şi românii vor afla concret cum vor plăti facturile de energie începând de anul viitor. Modificările aduse ordonanţei pe energie, care stabileşte totul despre plata energiei electrice, urmează să fie dezbătute şi supuse la vot în Parlament.

 

Cât plăteşti curentul dacă ai un consum de maxim 255 de Kw. Legea, adoptată zilele astea

Parlamentul votează zilele acestea modificările ordonanţei de urgenţă pe energie, astfel că românii vor ştii cum vor plăti curentul electric începând de anul viitor.

 

În cazul în care modificările vor fi adoptate de Parlament, facturile la energie electrică care au întârziat cel puţin trei luni vor putea fi plătite în rate.

 

Românii trebuie să raporteze lunar consumul de energie electrică

De asemenea, din noua ordonanţă dispare raportarea la consumul pe anul 2021, pentru că românii nu economiseau atunci energie, astfel că raportarea nu ar fi fost adevărată cu consumul din prezent.

 

Din 2023, românii vor trebui să citească şi să transmită indexul furnizorului, iar consumul va fi calculat în funcţie de acesta. De asemenea, consumul va putea fi calculat şi în funcţie de consumul estimat.

 

Unii dintre români vor primi facturi pe cinci luni

Pe de altă parte, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), anunţă că unii dintre români vor primi începând cu anul viitor facturi de curent pentru cinci luni din urmă.

 

„Un furnizor mare, nu-i dau numele, din luna mai nu a emis nicio factură la energia electrică pentru consumatorii care au avut un consum mediu de 300 kWh. Din mai, unii dintre ei nu au primit nicio factură. Deci, probabil, vor plăti factura pentru cinci luni”, a atras atenţia Zoltan Nagy-Bege.

 

De ce a fost nevoie de modificări aduse ordonanţei pe energie adoptată în septembrie

Această ordonanţă de urgenţă a fost modificată, întrucât ordonanţa de urgenţă pe energie adoptată în luna septembrie avea câteva lacune.

 

Astfel, în ordonanţa din septembrie, instituţiile publice, transportul în comun vor avea un preţ la energie electrică de un leu, însă acestea nu apăreau în lege.

 

Altă eroare a ordonanţei de urgenţă adoptată în septembrie

De asemenea, în vechea ordonanţă se prevedea cel mai mic preţ pentru electricitate pentru familiile monoparentale, familiile cu trei sau mai mulţi copii care sunt într-o formă de învăţământ.

 

Nici acestea nu erau cuprinse în textul iniţial al ordonanţei de urgenţă din septembrie.

 

Cât se va plăti energia electrică din 2023

Nu în ultimul rând, preţul energiei cel mai mic va fi plătit de către românii care se încadrează într-un consum de maxim 255 de Kw pe lună. Ce este peste acest consum se va plăti la un preţ mai mare.

-0,68 de lei/Kw, consum de până în 100 de Kw,

-0,80 lei/Kw, consum între 100-255 de Kw,

-1,3 lei/Kw, pentru un consum ce depăşeşte 255 de Kw (care sunt plătiţi la 0,80 lei).

-1,3 lei/Kw pentru marii consumatori.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro