S-au schimbat regulile pentru proprietarii de maşini din ţara noastră, fie ei persoane fizice sau juridice. Dacă nu ţii cont de noile prevederi, rişti o amendă usturătoare, de 2.900 de lei, iar dacă maşina e înregistrată pe firmă, poţi fi sancţionat cu peste 14.000 de lei. Vorbim în rândurile care urmează despre noile schimbări legislative.

 

Concret, Parlamentul tocmai a adoptat, decisiv, un proiect de lege care vizează în mod direct proprietarii de maşini din România.

 

Practic, atât persoanele fizice, cât şi firmele, trebuie să ştie că, dacă împrumută maşina cuiva, situaţia nu e deloc simplă, deoarece proprietarul va avea obligaţia legală ui să transmită informaţii despre identitatea şoferului către Poliţia Locală.

 

Până acum, reglementările în vigoare vorbeau despre această obligaţie a proprietarilor de maşini doar în relaţie cu poliţia rutieră, dar acum această obligativitate se referă şi la poliţiştii locali.

 

„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice” – acesta este pasajul care schimbă actuala legislaţie şi care se va regăsi în Codul rutier, de acum încolo.

 

Pentru ce poţi fi amendat, legal, cu 2.900 de lei

Trebuie să ştii, deci, că dacă poliţia rutieră sau cea locală îţi solicită informaţiile, legea de obligă să le oferi. În caz contrar, amenzile pot fi foarte dure. Vorbim despre o sancţiune de până la 2.900 de lei pentru persoanele fizice care nu se conformează noilor prevederi, în timp ce, pentru firme, sancţiunea urcă şi mai mult, până la 14.500 de lei.

 

„Dacă vor ignora solicitările poliţiei, indiferent dacă vorbim despre cea locală sau cea rutieră, proprietarii de maşini vor putea primi amenzi din clasa a patra de sancţiuni, adică între nouă şi 20 de puncte-amendă. Ţinând cont de faptul că punctul-amendă are valoarea de 145 de lei, sancţiunile vor putea ajunge la sume cuprinse între 1.305 şi 2.900 de lei. În cazul maşinilor înmatriculate pe numele unei firme, amenzile vor putea ajunge până la 14.500 de lei (clasa a V-a de sancţiuni – între 21 şi 100 de puncte-amendă)”, explică avocatnet.ro.

 

Acestea fiind spuse, nu ignora nicio solicitare venită de la vreuna dintre cele două instituţii, fiindcă, din câte observi, acest lucru te poate costa scump!

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro