Poliţiştii reclamă că nu-şi pot încasa banii! ‘Structurile financiar-contabile din unităţi refuză acordarea sumei forfetare aferente concediului de odihnă, începând cu anul 2022, motivând lipsa unor norme de aplicare’

 

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din MAI, organizaţie ce numără aproximativ 40.000 de membri de sindicat, reclamă că nu-şi pot încasa banii pe care ar trebui să-i primească în baza Hotărârii de Guvern nr. 1.198 din 29 septembrie 2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

 

Mai precis, potrivit Articolului 12 din actul normativ citat, „personalul militar şi poliţiştii au dreptul, anual, la acordarea contravalorii transportului pentru efectuarea concediului de odihnă sub forma unei sume forfetare, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată”.

 

SNPPC informează că poliţiştii nu-şi pot încasa sumele respective şi face apel la ministrul de Interne, Lucian Bode, pentru a rezolva situaţie.

 

„Către,

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

– Domnului Lucian-Nicolae BODE, ministru

 

În calitate de Federaţie sindicală reprezentativă la nivelul sectorului de activitate ,,Ordine Publică”, recunoscută de către Tribunalul Municipiului Bucureşti, prin Hotărâre judecătorească, organizaţia noastră – membră a Comisiei paritare de dialog social constituită la nivelul MAI -, apără drepturile şi promovează interesele a cca. 40.000 de membri de sindicat, poliţişti şi personal contractual din cadrul acestei instituţii.

 

În context, revenim asupra adresei noastre nr. 167/12.10.2022 şi vă solicităm să dispuneţi, CU CELERITATE, punerea în aplicare a prevederilor ,,HG nr. 1198 din 29 septembrie 2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională”, în litera şi spiritul legii, pentru a nu aduce prejudicii financiare angajaţilor MAI.

 

Precizăm faptul că, la nivelul ordonatorilor de credite din MAI, nu există un cadru unitar şi coerent de aplicare a acestui act normativ, care a intrat în vigoare în în luna octombrie a.c., situaţie în care drepturile economico-financiare ale personalului sunt afectate, pentru că, între altele, angajatorii şi, implicit, structurile financiar-contabile din unităţi refuză acordarea sumei forfetare aferente concediului de odihnă, începând cu anul 2022, motivând lipsa unor norme de aplicare.

 

Rugăm răspuns la adresa de e-mail din antet”, a transmis Vasile Zelca, preşedintele Biroului Executiv al FSNPPC.

 

Ce spune Articolul 12 din HG nr. 1.198 din 29 septembrie 2022:

(1) Personalul militar şi poliţiştii au dreptul, anual, la acordarea contravalorii transportului pentru efectuarea concediului de odihnă sub forma unei sume forfetare, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

 

(2) Dreptul prevăzut la alin. (1) se acordă pentru efectuarea concediului de odihnă aferent anului calendaristic pentru care se cuvine sau pentru efectuarea concediului de odihnă restant.

 

 

 

Sursa: www.bugetul.ro