50 de comunităţi din România au rămas fără primari. Guvernul ar fi trebuit să organizeze alegeri în aceste unităţi administrativ-teritoriale, dar instituţiile nu ştiu cine ar trebui să iniţieze procedura. Termenul legal pentru alegeri, de 90 de zile de la vacantarea postului, a fost încălcat.

 

Data organizării alegerilor pentru funcţia de primar se stabileşte de Guvern, la propunerea autorităţilor cu atribuţii în organizarea alegerilor pe baza solicitării prefectului.

 

Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la expirarea termenului, scrie în Codul Administrativ aprobat în 2019. Este legea care ar trebui să ghideze autorităţile în procesul electoral.

 

Preşedintele Autorităţii a declarat pentru Europa Liberă că instituţia pe care o conduce nu are atribuţii în a propune date pentru organizarea alegerilor locale parţiale, ci doar pentru alegerile generale.

 

„Autoritatea Electorală Permanentă nu are competenţa de a iniţia proiecte cu alte autorităţi în domeniul electoral pentru că nu sunt delimitate care sunt aceste autorităţi din domeniul electoral. AEP nu are competenţa de a iniţia hotărârile de guvern pentru alegerile parţiale”, a subliniat Florin Mituleţu-Buică, preşedintele AEP, pentru Europa Liberă.

 

 

 

 

Sursa: www.presshub.ro