Autorităţile din România au decis să le ofere cetăţenilor cu venituri mici un ajutor financiar sub formă de tichete sociale. Cardul conţine 250 de lei şi poate fi folosit în mai multe magazine alimentare. Însă, Guvernul s-a lovit de o mare problemă. Ce au încercat să facă românii cu aceste vouchere. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a explicat de ce s-au blocat deja bonurile.

 

De ce s-au blocat mii de tichete sociale

10.000 de tichete sociale nu mai pot fi folosite din cauza tentativelor de fraudă. Mulţi dintre românii care au primit acest ajutor financiar au vrut să vândă voucherele la un preţ mai mic decât valoarea acestora. Alţii, în schimb, ar fi încercat să cumpere băuturi alcoolice, tutun sau alte produse care nu sunt permise. Anunţul a fost făcut chiar de către Guvern.

 

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a transmis că mai bine de 10.000 de carduri pe care românii primeau bonuri sociale au fost deja blocate, „fie ca urmare a modului defectuos de folosire a lor, fie că sunt probleme de identitate a beneficiarilor de vouchere. Este o datorie a beneficiarului să înţeleagă că ele au fost date pentru a sprijini populaţia şi pentru a nu face comerţ cu ele”.

 

Cine beneficiază de aceste carduri speciale

Nu toată lumea are dreptul la aceste tichete sociale. Categoriile ajutate de Guvernul României sunt pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 de lei.

 

De asemenea, primesc vouchere sociale persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 de lei. familiile cu cel puţin doi copii în întreţinere (venit net lunar per membru mai mic sau egal cu 600 lei, familiile monoparentale (acelaşi venit menţionat anterior), cuplurile care au stabilit dreptul la ajutor social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare. Inclusiv românii fără adăpost primesc aceste bonuri

 

Cât timp sunt valabile voucherele emise de stat

Voucherele de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul acestui an. Sumele sunt valabile 12 luni (1 an). Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari, dar sunt şi unele cazuri excepţionale. De exemplu, dacă beneficiarul nu se poate deplasa la magazin, atunci poate încredinţa cardul unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

 

 

 

Sursa:www.playtech.ro