Noul Cod Rutier a intrat în vigoare la începutul anului curent, aşa că au apărut mai multe modificări importante în ceea ce priveşte circulaţia pe drumurile publice. Noile schimbări sunt menite să reducă numărul accidentelor rutiere, însă vizează şi adoptarea unui comportament mai puţin agresiv al conducătorilor de autovehicule. Totodată, au apărut şi noi limite de viteză aplicabile pe anumite tronsoane de drum.

 

Care sunt noile limite de viteză pe drumurile din România

 

După cum stabileşte legislaţia rutieră, orice şofer care circulă pe drumurile publice din România trebuie să respecte regimul legal de viteză. Ei bine, noul Cod Rutier 2022 stabileşte un regim de viteză care diferenţiază drumurile naţionale europene şi cele expres, atât din punct de vedere al vitezei maxime admise, cât şi în ceea ce priveşte perspectiva regimului de circulaţie aplicabil pe acestea.

 

Pe raza localităţilor, limita maximă de viteză a rămas de 50 km/h, însă există şi câteva excepţii. De exemplu, pe unele sectoare de drum, în funcţie de gradul de periculozitate, administratorul drumului poate stabili pentru autovehiculele din categoriile A şi B, limite de viteză mai mari. Cu toate acestea, ele nu pot depăşi 80 km/h.

 

Una dintre cele mai importante modificări ale noului cod rutier, poate chiar cea mai importantă, face referire la limitele de viteză pe drumurile expres. Mai exact, potrivit noilor prevederi, limita de viteză pe astfel de drumuri a crescut la 120 km/h, de la 100 km/h cât era până acum. Deşi limita de viteză a fost majorată, în România există doar 40 de kilometri de drum expres, aşa că şoferii nu se vor bucura prea mult de noua modificare.

 

Cu ce viteză poţi circula pe drumurile din România

Conform noilor modificări aduse Codului Rutier, limitele de viteză în afara localităţilor sunt în felul următor:

 

  • Pentru autovehiculele din categoriile A şi B – 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres, 100 km/h pe drumurile naţionale europene şi 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri.
  • Pentru autovehiculele din categoriile C, D şi D1 – 110 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres, 90 km/h pe drumurile naţionale europene şi 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri.
  • Pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 şi C1 – 90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumurile expres, 80 km/h pe drumurile naţionale europene şi 70 km/h pe celelalte categorii de drumuri.
  • Tractoare şi mopede – 45 km/h.

 

Ce riscă şoferii care nu respectă regimul legal de viteză

Punctul de amendă rămas la aceeaşi valoare din 2017, adică de 145 de lei. Însă, va rămâne la acest nivel doar până la finele anului curent. Conducătorii auto ce nu respectă noile prevederi legale cu privire la limitele de viteză riscă să fie sancţionaţi cu amenzi prevăzute la clasa a IV-a de sancţiuni. Mai precis, aceştia pot fi sancţionaţi cu 9 până la 20 de puncte amendă, adică cu amenzi cuprinse între 1.305 şi 2.900 de lei.

 

Pe de altă parte, şoferii care depăşesc limita de viteză cu peste 70 km/h vor fi sancţionaţi cu o amendă de până la 2.900 de lei şi vor rămâne pietoni vreme de patru luni de zile. Legislaţia rutieră prevede aceeaşi amendă şi pentru cei care depăşesc limita legală de viteză cu peste 50 km/h, însă aceştia vor avea permisul suspendat doar 90 de zile.

 

 

 

Sursa: www.stiridinlume.ro