În România, criza de angajaţi este destul de mare în toate sectoarele. Cu toate acestea, în domeniul construcţiilor, lipsa forţei de muncă este acută. Se pare că la mare căutare sunt demolatorii de clădiri. Deşi jobul este foarte bine plătit, mulţi oameni îl ocolesc. În plus, în construcţii salariile pot ajunge chiar şi până la 8.000 de lei pe lună.

 

Salarii până la 8000 de lei pe lună pentru meseriaşi în construcţii

 

În caz că nu ştiaţi, multe fabrici din Capitală ajung acum proiecte imobiliare. În această situaţie se află şi fosta platformă industrială de lângă Piaţa Obor, Aversa, care acum se află în demolare. Astfel că, demolatorii de clădiri se numără printre cei mai căutaţi muncitori în Bucureşti.

 

Conform datelor ANOFM, există nu mai puţin de 2.000 de posturi vacante de muncitor necalificat în demolarea construcţiilor. Evident, după demolare va fi nevoie şi de lucrători care să construiască la loc. De la zidărie şi până la finisaje, în domeniul construcţiilor este mare nevoie de forţă de muncă.

 

Totuşi, acest sector se confruntă cu o mare problemă, adică cu deficitul de muncitori. „Această forţă de muncă este destul de greu de găsit. Noi am preferat să luăm oameni de la zero şi să îi calificăm împreună cu inginerii care au practicat în ţările nordice”, a precizat Gabriel Focşinenu, dezvoltator imobiliar, potrivit Observator.

 

„Este foarte greu. Sunt oameni pe care îi angajez astăzi şi peste două zile nu mai vin la muncă. Nu vor să muncească. Un bun meseriaş poate câştiga în România cât câştigă în străinătate. Un meseriaş în construcţii poate câştiga şi 8.000 de lei pe lună”, spune Florin Buzatu, antreprenor.

 

Nevoie mare de personal şi în sectorul HoReCa

De fapt, oamenii pricepuţi sunt la mare căutare în toate domeniile de activitate. Specialiştii susţin că nevoia de personal este la fel de ridicată şi în industria ospitalităţii. Aici este mare nevoie de lucrători comerciali, barmani şi ospătari.

 

„Nevoia este la fel de ridicată şi în sectorul HORECA, unde se caută lucrătorii comerciali, se caută barmani, ospătari. Am văzut o creştere foarte mare a numărului de locuri de muncă disponibile, în absolut toate domeniile de activitate”, a explicat Corina Diaconu, specialist HR.

 

Cum s-a ajuns al această criză acută de angajaţi

Absolvenţii de studii superioare pot alege din cele peste 2.700 de locuri de muncă. Aceştia îşi pot desfăşura activitatea în meserii precum inginer în diferite domenii, programator sau expert contabil. Cel puţin aşa arată datele oficiale. Cu toate acestea, angajatorii susţin că nevoia este mult mai mare. De fapt, unii susţin că din toamnă, după ce se încheie perioadele de concedii, oferta de locuri de muncă va fi şi mai ridicată.

 

La începutul anului curent, ministrul Fondurilor Europene explica că principala cauză a lipsei forţei de muncă din ţara noastră o reprezintă plecare muncitorilor români în statele mai dezvoltate. Astfel, piaţa muncii din România a rămas descoperită. Dan Vîlceanu susţine că s-a ajuns la un contingent de 100.000 de muncitori care vin să lucreze la noi în ţară din afara UE.

 

 

 

 

Sursa: www.stiridinlume.ro