Ministerul Educaţiei a anunţat o serie de schimbări important în ceea ce îi priveşte pe elevi. Marţi a fost semnat ordinul de ministru prin care se aprobă noul Regulament-cadru în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea unităţilor de învăţământ preuniversitar. Actul normativ urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, iar schimbările să intre în vigoare de la 1 septembrie 2022, adică în anul şcolar următor.

Noul regulament de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ vine cu schimbări importante pentru elevi. Începând de la 1 septembrie 2022, aceştia nu vor mai putea fi exmatriculaţi, potrivit noii reglementări. Excepţie fac cei care urmează cursurile unei unităţi de învăţământ postliceal.

O altă schimbare importantă care îi vizează pe elevi este că profesorii vor încheia o singură medie anuală, nu două medii semestriale, ca până acum. La fiecare disciplină, numărul total de note acordate de profesori trebuie să fie cu trei mai mare decât numărul de ore pe săptămână de la acea disciplină.

Începând din anul şcolar următor, se schimbă structura anului de studiu, după cum anunţa ministrul Sorin Cîmpeanu în urmă cu ceva timp. Anul şcolar nu va mai fi organizat în două semestre, ca până acum, ci în cinci module de predare, care vor alterna cu vacanţe. Iată ce se mai prevede în noul regulament, care urmează să intre în vigoare de la 1 septembrie 2022:

1. Compatibilizarea prevederilor ROFUIP cu structura anului şcolar.

2. Reglementarea utilizării catalogului electronic, pentru început, în unităţi-pilot.

3. Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de către cadrul didactic, în funcţie de numărul unităţilor de învăţare şi de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puţin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învăţământ.

4. Modul de încheiere a situaţiilor şcolare: la fiecare disciplină se încheie anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului şcolar.

5. Includerea unor reglementări privind nivelul antepreşcolar (creşe).

6. Compatibilizarea modului de organizare şi funcţionare a consiliilor de administraţie din unităţile de învăţământ preuniversitar cu legislaţia primară.

7. Creşterea relevanţei formării continue a personalului didactic prin definirea comisiei pentru mentorat didactic şi formare în cariera didactică la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică, precizându-se atribuţiile specifice.

8. Precizări privind realizarea transferurilor elevilor.

9. Eliminarea dispoziţiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educaţie este de ordin constituţional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învăţământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.

10. Eliminarea oricărei dispoziţii/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri băneşti de la părinţii elevilor.