Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, afirmă că nu există date conform cărora Rusia ar planifica un atac la gurile Dunării sau asupra Republicii Moldova, însă autorităţile române sunt "vigilente" şi flancul estic al NATO este pregătit pentru orice situaţie. El remarcă o "altă fază" a propagandei ruse, care vorbeşte despre arme nucleare pentru a acoperi insuccesele de pe front.

 

"Ceea ce se întâmplă în Transnistria, este adevărat, au fost doar patru evenimente în trei zile, patru evenimente izolate în Transnistria. Nu arată acestea un pericol iminent, şi astăzi am comunicat şi noi cu autorităţile din Republica Moldova, au anunţat şi public: nu există date că va exista un atac în Republica Moldova, însă faptul că se încearcă căutarea unor motive de intervenţie sigur că nu este de natură să ne lase reci acest lucru. Autorităţile din Republica Moldova spun că situaţia este sub control, ei ţin legătura şi cu ucrainenii”, a afirmat Vasile Dîncu, marţi seară, la Digi 24.

 

Ministrul Apărării Naţionale a spus că, deşi nu există date care să indice că va exista "un atac al Rusiei la gurile Dunării sau la adresa Moldovei”, iar multe declaraţii sunt unele "politice”, acţiunile Rusiei, care a atacat recent Odesa, sunt de natură a îngrijora. 

 

"Acest moment nu este un moment în care să ne îngrijorăm cu privire la un atac, dar suntem vigilenţi şi prin toate forţele de pe flancul estic supraveghem această situaţie şi suntem pregătiţi pentru orice situaţie”, a adăugat ministrul Apărării.

 

Vasile Dîncu a afirmat că "propaganda rusă a intrat într-o altă fază” şi a făcut referire la discursul în care se vorbeşte despre arme nucleare.

 

"Ceea ce observă toţi, inclusiv analiştii ruşi care sunt mai lucizi, este următorul lucru: toate aceste insuccese de pe front au încercat să fie transferate şi rezolvate printr-o creştere a retoricii nucleare, pentru că, au observat şi specialiştii NATO că de fapt această retorică nucleară este una care este susţinută mai ales de către cei mai tari propagandişti ai lui Putin, ceilalţi sunt mai rezervaţi”, a mai spus Vasile Dîncu.

 

Ministrul Apărării a precizat că rachetele nucleare ale Rusiei "nu sunt pregătite pentru a fi amorsate”.

 

"Cei care au studiat acest lucru în ultima vreme au observat că, de fapt, nici nu s-au făcut mişcări, rachetele sub-strategice nu au fost folosite, nu sunt folosite nici măcar în aplicaţiile pe care le-au făcut, iar celelalte, de fapt, supravegherea reciprocă care se face în aceste situaţii arată că, de fapt, nu au fost activate proceduri preliminare la aceasta, doar că s-a crescut starea de alertă”, a explicat Vasile Dîncu.

 

 

 

 

 

Sursa: www.news.ro