După falimentul City Insurance, una dintre cele mai importante companii de asigurări din ţară, firmele care activează pe piaţa din România fac faţă cu greu golului imens lăsat în urmă de prăbuşirea companiei care acoperea aproape jumătate din vânzările de asigurări RCA. În acest context, recent, o veste importantă a fost anunţată pentru şoferii din România, care vor beneficia de mai multe variante de RCA.

 

Schimbări importante pentru şoferii din România. Sunt anunţate mai multe variante de RCA

City Insurance a lăsat în urma prăbuşirii sale un gol considerabil pe piaţa asigurărilor auto obligatorii. Înainte de faliment, compania ajunsese să controleze aproximativ jumătate din vânzările de RCA, motiv pentru care societăţile locale rămase în piaţă fac faţă cu greu la acoperirea cererii. De aceea, România a devenit interesată de o strategie nouă, care permite unor companii din afară să activeze prin intermediul brokerilor locali, prin intermediul „paşaportului european”.

 

Una dintre aceste societăţi este Sirius International, care face parte dintr-un grup înregistrat în Suedia, aflat sub controlul unui reasigurator cu sediul în Bermuda. Compania şi-a anunţat intenţia de a fi inclusă pe piaţa din România în baza „paşaportului european”. Acesta permite oricărei societăţi înregistrate într-o ţară a Uniunii Europene să activeze într-un alt stat membru, pe baza unei simple notificări sau prin înfiinţarea unei sucursale, potrivit economica.net.

 

Opţiunile de care vor beneficia românii pe piaţa asigurărilor

Sirius se află abia la începutul paşilor care trebuie îndepliniţi pentru a veni în România, însă precedentul a fost creat deja în numeroase alte state ale UE. Principalul interes anunţat de societate ar fi zona de asigurări de garanţii, rămasă disponibilă în urma falimentului City Insurance. Preţurile extrem de mici pe care le practica societatea prăbuşită în urmă cu un an de zile a dus la extinderea sa în piaţa din România. Falimentul său a dus la lipsa opţiunilor a zeci de mii de antreprenori care au contracte cu instituţii sau companii de stat.

 

Faţă de alte entităţi din domeniul asigurărilor, Sirius International s-a dovedit a fi o companie cu un portofoliu solid, fiind liderul unui sindicat care activează pe bursa de asigurări a lumii, Lloyds. Activitatea sa de bază, reasigurările, au dus la creşterea a primelor brute subscrise, în 2020, de la 3,6 miliarde de euro la peste 6,6 miliarde.

 

Pe de altă parte, şi alţi asiguratori RCA se află într-o etapă avansată pentru intrarea pe piaţa din România, prin parteneriate cu brokeri locali. Unul dintre aceştia este o companie francezo-americană, ce a a înregistrat o cotă de peste 10% din vânzări, aflându-se în topul RCA.

 

Sistemul MGA

Prin sistemul MGA (Managing General Agent), reglementat printr-o Directivă a UE, cel care va vinde asigurări o va face printr-un broker sau consultant autorizat pentru aceste activităţi. Plata daunelor şi constituirea rezervelor devin un atribut al brokerului, aceste sarcini fiind împărţite între asigurator şi broker. Acest sistem ar urma să fie utilizat de Hellas Direct, din Grecia şi Wefox, din Germania. Wefox este o companie mică, care funcţionează exclusiv în sistem insurtech, în timp ce Hellas Direct, care operează exclusiv online în Grecia, este un nume important pe piaţa RCA. Şi o firmă franceză, Axeria Iard, a intrat în România, având o sucursală directă la Bucureşti.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro