Forţele Navale Române au dispus astăzi, în regim de urgenţă, verificarea spaţiului maritim al ţării cu ajutorul navei puitor de mine “Viceamiral Constantin Bălescu”. În urma verificărilor de astăzi, MApN a transmis că “până la acest moment, nu au fost observate mine în aria de patrulare şi nici nu au fost primite informaţii de la nave comerciale în acest sens”.

 

Potrivit Reuters, avertizarea a venit din partea Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care a susţinut anterior că câteva sute de mine au fost împrăştiate în Marea Neagră după ce s-au detaşat de cablurile din apropierea porturilor ucrainene, în special din apropierea Odesei.

 

“Din cauza furtunilor, cablurile care legau minele de ancore s-au rupt. Vântul şi curenţii maritimi au făcut ca minele să plutească acum în derivă în partea de vest a Mării Negre”, a transmis FSB, care precizează că aproximativ 420 de astfel de mine se află acum în Marea Neagră, iar acestea au fost plasate de forţele ucrainene.

 

Kievul a transmis că avertizarea agenţiei de securitate a Moscovei este falsă şi că este, cel mai probabil, un mijloc de dezinformare menit să închidă părţi ale Mării Negre. Ministerul Român al Apărării a mai transmis că Forţele Navale ale ţării sunt pregătite să acţioneze cu mijloace de contracarare adecvate, în cazul în care vor fi depistate într-adevăr mine.

 

“În ultimii ani, Statul Major al Forţelor Navale a acţionat pentru dezvoltarea de capabilităţi de luptă împotriva ameninţărilor subacvatice, prin dotarea cu tehnică şi aparatură performantă (Nava Maritimă Hidrografică „Cdor. Alexandru Cătuneanu”), prin dezvoltarea procedurilor operaţionale şi a deprinderilor unor echipe de militari (scafandri EOD, echipajele dragoarelor maritime, puitorului de mine), precum şi prin participarea unor structuri specializate la misiuni şi exerciţii internaţionale de luptă împotriva minelor marine şi a ameninţărilor subacvatice”, a mai transmis MApN.

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro