Nu putem şti niciodată, concret, ce planuri au organele fiscale pentru o anumită perioadă, însă 2022 este un an atipic. De data aceasta, se conturează foarte bine planurile pe care Fiscul le are în raport cu verificările cetăţenilor, datorită faptului că ANAF a trasat deja nişte direcţii de lucru, pe care inspectorii săi le vor urma, în lunile care urmează.
Nu putem şti niciodată, concret, ce planuri au organele fiscale pentru o anumită perioadă, însă 2022 este un an atipic. De data aceasta, se conturează foarte bine planurile pe care Fiscul le are în raport cu verificările cetăţenilor, datorită faptului că ANAF a trasat deja nişte direcţii de lucru, pe care inspectorii săi le vor urma, în lunile care urmează.
În 2022, se pot aştepta la controale atât persoanele juridice, cât şi cele fizice. Pe de-o parte, vorbim, de exemplu, de controale desfăşurate în legătură cu munca nedeclarată. Aceste controale sunt o certitudine, anunţată chiar de şefa instituţiei.
„Am să vă spun un element de noutate, tot în concordanţă cu ţintele pe care ni le-am prevăzut în PNRR. Aţi văzut că, în PNRR, ne-am propus să operaţionalizăm, până la finalul lunii martie, un plan comun de acţiuni împreună cu colegii noştri de la Ministerul Muncii — mai precis, de la IM –, care vizează prevenirea muncii subdeclarate. Este o ţintă în PNRR. Vreau să vă spun că, în baza protocolului pe care noi deja îl aveam încheiat cu IM, deja avem într-o fază avansată avizarea şi semnarea acestui plan comun de acţiuni, care va deveni operaţional în partea a doua a lunii martie. Deci, contribuabilii trebuie să se aştepte la verificări tematice din această perspectivă.
Nu i-am stabilit încă un «nume de scenă» programului, dar vreau să subliniez că această activitate va avea un rol extrem de important. Ştiţi că, an de an, multe critici au venit în zona aceasta – cum că instituţiile cu atribuţii în domeniu nu au colaborat corespunzător, astfel încât să se înregistreze o diminuare semnificativă a fenomenului de nedeclarare şi subdeclarare (desigur, şi cu consecinţe în ceea ce priveşte încasarea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale)”, a declarat azi Mirela Călugăreanu, preşedintele ANAF, la conferinţa anuală de taxe organizată de PwC România.
Ce preocupări îţi urmăreşte ANAF
Chiar dacă nu ai o firmă, tot poţi ajunge în raza de acţiune a inspectorilor fiscali. Specialiştii spun că, în 2022, aceştia vor verifica atât veniturile realizate de influenceri, cât şi veniturile obţinute de românii care închiriază imobile în regim hotelier.
„Închirierile acestea în scop turistic presupun că fiecare turist stă cel mult 30 de zile în locaţie. Obligatoriu se plăteşte impozit de 10% pe aceste venituri şi se completează declaraţia unică până la 25 mai – ceea ce înseamnă că, pentru veniturile pe 2021, au mai rămas sub trei luni pentru fiscalizarea acestora. Din acel moment, ne putem aştepta ca organele fiscale să-şi concentreze atenţia şi pe aceste categorii de persoane, dat fiind că acum cadrul legal de respectat pentru închirierile în regim hotelier de către contribuabilii obişnuiţi este complet”, explică avocatnet.ro.
De asemenea, referitor la veniturile obţinute prin intermediul platformelor sociale, românii trebuie să fie deosebit de atenţi, deoarece în aceste situaţii au obligaţii fiscale faţă de stat.
ANAF a derulat deja controale în această direcţie, iar specialiştii susţin că nu se vor opri aici.
”ANAF se adaptează evoluţiei tehnologiei şi verifică veniturile obţinute din activităţi specifice mediului online, precum monetizarea publicării de conţinut multimedia pe website-uri, reţele de socializare şi platforme audio-video (Facebook, YouTube s.a.), sau din vânzarea de programe/aplicaţii software pe platforme dedicate, precum Google Play Store. Astfel, de la începutul anului 2021, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF au iniţiat controale pentru verificarea veniturilor persoanelor care desfăşoară astfel de activităţi. Până în prezent, s-a constatat că 35 persoane au obţinut venituri de cca 26,33 milioane lei, pe care au omis să le declare, parţial sau integral. Pentru recuperarea obligaţiilor fiscale nedeclarate au fost emise deja decizii de impunere”, a transmis ANAF, într-un comunicat, în ultima lună din 2021.
Influencerii noştri trebuie să ştie că veniturile obţinute din activităţi independente desfăşurate în România, potrivit legii, se consideră ca fiind obţinute din România, indiferent dacă sunt primite din România sau din străinătate. În cazul contribuabililor care realizează venituri din activităţi independente, venitul net anual se determină fie pe baza normelor de venit de la locul desfăşurării activităţii, fie în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
Persoanele care determină venitul net anual pe baza normelor de venit au obligaţia stabilirii impozitului anual datorat prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit ajustate, impozitul fiind final. Plata impozitului anual datorat se efectuează la bugetul de stat, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului. În cazul determinării venitului în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, impozitul se determină de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual estimat considerat venit impozabil, iar plata se efectuează la bugetul de stat, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.
Sursa: www.playtech.ro