Începând din data de 14 martie, românii se pot autorecenza, în cadrul primei etape a recensământului 2022, care se desfăşoară în acelaşi timp cu restul statelor din Uniunea Europeană. Această procedură este însă privită cu reticenţă de unii cetăţeni, care au dificultăţi în a completa formularele. Unii dintre români s-au lovit de situaţia în care nu ştiu ce să scrie atunci când adresa din buletin nu corespunde cu cea de reşedinţă. Iată ce trebuie să scrii dacă nu stai la adresa din buletin.

 

Sfaturi utile pentru completarea formularului pentru recensământ 2022. Ce scrii dacă nu stai la adresa din buletin

Românii îşi pot completa singuri formularele din cadrul recensământului 2022, online, în perioada 14 martie – 15 mai, printr-un simplu acces al platformei disponibile pe internet, recensamantromania.ro. Pentru a putea să te înscrii la autorecenzare este necesară în primul rând o adresă de email validă. De asemenea, după accesarea paginii web, trebuie selectată secţiunea „Platformă autorecenzare”, unde va apărea formularul de preînregistrare. Aici trebuie completat codul numeric personal (CNP) şi apoi restul paşilor sunt specificaţi pe adresa de email.

 

Autentificarea şi preînregistrarea se realizează în baza CNP-ului persoanei recenzate.  Chiar dacă nu vorbim despre dificultăţi prea mari privind completarea formularului, există confuzii. Mulţi români s-au întrebat ce ar trebui să scrie pe formularul de recensământ dacă nu locuiesc la adresa pe care o au totuşi în buletin. Preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS) a oferit mai multe clarificări:

 

„Contează în primul rând unde stă persoana respectivă, nu unde are domiciliul din buletin. În cazul în care stă în alt sector sau alt judeţ şi nu are mutaţie, contează tot adresa de reşedinţă pentru recensământ. Dacă are adresa de domiciliu, cea din buletin, dată spre închiriere, atunci trebuie s-o declare ca locuinţă secundară, ca să poată figura aşa şi în evidenţă. Dacă are mai multe proprietăţi, atunci poate să folosească adresa de reşedinţă pentru a completa formularul şi le poate declara pe celelalte drept locuinţe secundare”, a precizat Tudorel Andrei.

 

Datele de la recensământ, folosite pentru realizarea statisticilor la nivelul UE

În ciuda faptului că sunt multe date confidenţiale care trebuie completate în cadrul formularelor de recensământ, autorităţile române dau asigurări că s-au luat toate măsurile astfel încât acestea să fie protejate. De asemenea, pentru cei care se confruntă cu dificultăţi la completarea informaţiilor, INS a pus la dispoziţie şi un număr de telefon.

 

Preşedintele INS a precizat că datele furnizate de către cetăţeni în cadrul recensământului nu vor fi utilizate în alte scopuri în afară de cele care privesc statisticile la nivelul Uniunii Europene, privind populaţia şi locuinţele din statele membre.

 

„Adresa folosită în acest recensământ nu are absolut nicio legătură cu distribuirea la centrele de votare odată cu alegerile şi, la fel, nu are nicio legătură cu ceea ce este în evidenţa administraţiilor locale. Acelea sunt baze de date separate şi nu ţin de INS. Administraţiile locale au date mult mai detaliate decât noi. Sunt lucruri la care INS-ul nu are acces”, a adăugat Tudorel Andrei.

 

Este de reţinut faptul că formularul de recenzare trebuie completat online, acesta neputând fi descărcat şi completat ulterior. De aceea, este necesară o conexiune stabilă la internet. În cazul în care sunt întâmpinate dificultăţi la completarea formularului, se poate apela numărul de call-center: 0314.33.83.00.

 

 

Sursa: www.impact.ro