Persoanele care vin în România din alte state decât cele care se regăsesc pe lista celor exceptate de la măsura izolării, dar care au tranzitat ţări din această listă, au în continuare obligaţia izolării la domiciliu sau a carantinării (la cerere).

Excepţie fac cetăţenii care vin din state ce nu se află pe lista aprobată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi care petrec în ţările incluse pe listă o perioadă de 14 zile sau mai mare, înainte de a intra în România.

„Având în vedere că a fost aprobată lista statelor pentru care a fost introdusă excepţia de la carantină şi izolare pentru cetăţenii care vin în România, facem precizarea că cetăţenii care vin în ţara noastră din statele care nu se regăsesc pe respectiva listă, dar care tranzitează ţări care sunt exceptate, au în continuare obligaţia izolării la domiciliu sau a carantinării (la cerere). Excepţie fac cetăţenii care vin din state ce nu se află pe lista aprobată de CNSU şi care petrec în ţările incluse pe listă o perioadă de 14 zile sau mai mare, înainte de a intra în România,potrivit articolului 1,punctul 2 din Hotărârea numărul 28 a CNSU”, anunţă Grupul de Comunicare Strategică.

Statele pentru care este introdusă măsura exceptării de la izolare, pentru persoanele asimptomatice care vin în România, sunt: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Confederaţia Elveţiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

Lista cu statele pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină/izolare, se actualizează săptămânal de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, în fiecare zi de luni până la ora 16:00, în vederea introducerii în listă a unor noi ţări.

INSP stabileşte această listă pe baza mediei zilnice raportată la 1 milion de locuitori, cu referire la situaţia în care acesta nu este mai mare de 5 cazuri noi/ 1 milion de locuitori, în ultimele 14 zile.