Încă din februarie reprezentanţii ANAF anunţau demararea unor controale ample la aproape toţi agenţii comerciali din ţară. În colaborare cu centrele locale ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă), instituţia statului este decisă să scoată la lumină neregulile din piaţa muncii, mai exact munca la negru. Conform comunicatului emis de ANAF, controalele vor cotinua şi în a doua jumătate a lunii martie.

 

Piaţa muncii „la negru” din România

Încă din anii trecuţi,  economia „subterană”(piaţa muncii la negru) a reprezentat un procent considerabil din PIB. Conform unor date statistice, numai în perioada anilor 2010-2011, procentul era de aproximativ 29 % din PIB, în funcţie de diferitele metodologii utilizate pentru cuantificarea acesteia.

 

Conform diferitelor estimări, aproximativ 1,3-1,4 milioane de persoane se angajează în astfel de activităţi. Cifrele pentru 2010-2011, bazate pe comparaţia dintre rezultatele anchetei privind forţa de muncă şi ale anchetei privind costul forţei de muncă, ambele realizate de Institutul Naţional de Statistică, indicau o anumită scădere la cifre de sub 1 milion pentru 2010-2011.

 

Cea mai mare concentrare pare să fie în industrie sau în activităţile industriale, cu aproximativ 385.000 de persoane pentru 2011, urmată de comerţ, transporturi, hoteluri şi depozitare, cu aproximativ 355.000 de persoane. Ca urmare a crizei, sectorul construcţiilor pare acum mai mic din acest punct de vedere, cu doar între 110 000 şi 120 000 de lucrători. Un nou pol de concentrare a apărut recent în industriile IT şi în comunicaţii.

 

Conform aceloraşi date oferite de INS, în 2021 erau aproximativ 1,4 milioane de români care lucrau în economia subterană, pe piaţa muncii la negru. În lumina acestor date, ANAF, împreună cu reprezetanţi ai Inspectratelor Teritoriale de Muncă au demarat în acest an o serie de controale la agenţii comerciali.

 

ANAF îşi intensifică controalele pe piaţa muncii „la negru”

Încă din luna februarie, spune ANAF, au fost efectuate controale pe piaţa muncii, numărul acestora ridicându-se la 2.642 de controale, potrivit raportărilor ITM.

 

În toate aceste situaţii, inspectorii ITM şi ANAF au dat şi un număr important de amenzi, în valoare totală de 2.656.100 de lei. Cele peste 2.000 de controale au fost efectuate în perioada 26 februarie-3 martie a.c.

 

Începând cu a doua parte a acestei luni, ANAF anunţă intensificarea controalelor pe piaţa muncii, target-ul fiind înclusiv zona de piaţă gri, unde, spun inspectorii ANAF, agenţii comerciali îşi plătesc angajaţii la negru cu sume mult mai mari decât cele declarate oficial.

 

Majoritatea neregulilor descoperite până în prezent de ANAF şi ITM sunt legate de contractele de muncă, în majoritatea cazurilor neexistente, sau declarate pe sume mici, în realitate bonificaţia angajaţilor fiind mult mai mare, dar şi alte situaţii, după cum urmează, potrivit unei analize ONV LAW:

 

  • primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă; – primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor de muncă part-time;
  • neacordarea sporurilor de repaus săptămânal, spor de noapte, lipsa compensării cu zile libere sau spor pentru muncă prestată în zile de sarbatoare legală;
  • nerespectare măsurilor organizatorice sau de igienă pentru prevenirea infectării cu virusul Sars-Cov-2;
  • lipsa revizuirii evaluării riscurilor în contextul infectării cu noul coronavirus.

Inspectorii ANAF spun că acest gen de controale, în funcţie de ce se va descoperi în teren, vor continua până la rezolvarea stiuaţiei de facto, care, de altfel, aduce prejudicii extrem de mari statului român, prin sumele mici colectate la buget din impozitele şi taxele încasate la sumele de bani acordate angajaţilor la negru.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro