În nefericitul caz în care în România se declară starea de război, mobilizare sau asediu, Ministerul Apărării Naţionale trebuie să mobilizeze toţi rezerviştii. De asemenea, serviciul militar redevine obligatoriu pentru cei cu vârste curpinse între 20 şi 35 de ani. Totuşi, există unele situaţii în care poţi fi scutit de acest lucru. Află cum poţi să scapi de armată, în cazul în care eşti chemat la război.
Potrivit Legii 395/2005, începând cu 1 ianuarie 2007, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat, ultima încorporare a recruţilor pentru militarii în termen fiind realizată în octombrie 2006, iar pentru cei cu termen redus, în luna iunie 2006.
Însă, în contextul crizei din Ucraina, dacă războiul s-ar extinde şi în ţara noastră, această suspendare va fi ridicată, iar autorităţile pot apela la mobilizarea parţială sau totală a forţelor pentru întărirea sistemului de apărare. Starea de război, de mobilizare, precum şi cea de asediu pot fi decretate de preşedintele Klaus Iohannis şi validate de Parlament, după care Ministerul Apărării (MApN) va putea mobiliza rezerviştii de orice fel.
Conform legislaţiei privind pregătirea populaţiei pentru apărare, sunt încorporabili cetăţenii romani, bărbaţi, cu vârsta între 20 şi 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a face serviciul militar. La cerere, încorporarea în armată se poate face la cel puţin 18 ani.
Însă, desigur, există şi excepţii. Nu sunt consideraţi cetăţeni încorporabili cei clasaţi inapţi pentru serviciul militar şi fac dovada unui act medical doveditor, personalul hirotonit sau ordinat care aparţine cultelor religioase recunoscute de lege, precum şi călugării care au minim doi ani de vechime în mănăstire. De asemenea, în această categorie nu intră nici persoanele condamnate la pedepse privative de libertate, pe timpul executării pedepsei, cele arestate preventiv sau trimise în judecată până la soluţionare.
De asemenea, potrivit articolului 32 din Legea 446/2006, mai pot refuza încorporarea şi următoarele categorii de persoane:
1. Recruţii care sunt întreţinători unici de familie şi contribuie efectiv la întreţinerea acesteia sunt scutiţi de serviciul militar dacă:
- soţia recrutului este bolnavă, încadrată în gradul I sau II de invaliditate;
- recrutul are unul sau mai mulţi copii minori, iar soţia acestuia a decedat;
- părinţii recrutului au împlinit vârsta standard de pensionare;
- ambii părinţi sunt invalizi de gradul I sau II, indiferent de vârstă;
- părintele în viaţă îndeplineşte una dintre condiţiile prevăzute la lit. c) sau d);
- părintele despărţit legal ori în fapt, aflat în întreţinerea recrutului, îndeplineşte una dintre condiţiile prevăzute la lit. c) sau d), dacă despărţirea a avut loc cu cel puţin 2 ani înainte de recrutare; în caz de calamităţi naturale, la cerere.
2. De asemenea, sunt scutiţi de serviciul militar şi recruţii care sunt unici susţinători ai surorilor şi fraţilor invalizi de gradul I sau II, dacă contribuie efectiv la întreţinerea lor.
3. Recruţii adoptaţi beneficiază de prevederile lit. c)-g) ale alin. (1), dacă adopţia a avut loc cu cel puţin doi ani înainte de recrutare.
În cazul în care persoanele care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, îşi provoacă vătămări integrităţii corporale sau sănătăţii, simulează o boală sau o infirmitate, utilizează înscrisuri false sau orice alte mijloace, cu scopul de a se sustrage de la serviciul militar, ele riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 7 ani.