Guvernul pregăteşte un proiect de lege pentru "gestionarea situaţiilor de criză", în contextul războiului din Ucraina.

Mai exact, potrivit documentului, toţi bărbaţii români cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani vor intra în rezervă generală în caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război, potrivit Europafm.ro.

De asemenea, se prevede că cetăţenii cu obligaţii în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau în rezervă, cei încorporabili, adică între 20 şi 35 de ani, dar şi bărbaţii cu vârste între 35 şi 63 de ani.

Potrivit draftului de act normativ, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării poate impune situaţia de criză, la propunerea ministrului Apărării.

Proiectul de lege care urmează să intre în discuţia guvernului prevede că, în funcţie de manifestarea situaţiilor de criză cu impact asupra securităţii şi apărării naţionale, la propunerea ministrului Apărării şi cu avizul premierului, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării poate emite o hotărâre privind declararea stării de criză.

În schiţa actului normativ, situaţia de criză este definită drept situaţia în care societatea se confruntă cu mari dificultăţi generate de incidente pe teritoriul naţional, la nivel regional sau internaţional sau de ameninţări, riscuri şi vulnerabilităţi care perturbă sau ameninţă condiţiile de viaţă sau stabilitatea politică, economică şi socială.