Românii s-au obişnuit deja până peste cap de situaţia din ţară. Totul se scumpeşte, iar nici măcar lumânările din biserică nu au scăpat de modificarea preţurilor. Enoriaşii au sesizat imediat la buzunare această schimbare de care desigur că s-au plâns. Cei din urmă i-au solicitat pe ÎPS Calinic să intervină personal pentru a scădea preţurile lumânărilor înapoi. Care a fost răspunsul reprezentanţilor bisericii?
Bisericile au scumpit lumânările
Românii au parte aproape numai de veşti proaste în dreptul vieţii scumpe pe care trebuie să o ducă de la începutul pandemiei. Mulţi dintre oameni se străduiesc de două ori mai mult să ţină pasul cu cheltuielile de zi cu zi, iar în timpul acesta alte preţuri cresc sub ochii lor.
Covrigul zilnic a ajuns la 2 lei, iar lumânările au ajuns şi ele să se scumpească. Mai exact, o lumânare costa zilele trecute 50 de bani, iar acum poate fi cumpărată de credincioşi la 75 de bani sau chiar un leu, în unele zone din ţară.
Enoriaşii i-au solicitat lui ÎPS Calinic să intervină personal pentru a scădea preţul pentru lumânările cumpărate de la Biserică. Reprezentanţii bisericii au răspuns însă că s-au dublat preţurile la toate materiile prime.
România înregistrează cele mai mari creşteri de preţuri din ultimii 10 ani
Inflaţia a atins un nivel record în ultimul deceniu, iar românii abia mai ţin pasul. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că inflaţia a urcat în cursul lunii trecute la aproximativ 8.2% după ce gazele s-au scumpit cu peste 50%, iar facturile la curent au crescut cu aproape 15% faţă de aceeaşi lună din 2020.
O serie de scumpiri incredibilă am avut însă şi la alimente. În timpul acesta, românii încearcă să găsească metode inventive pentru a economisi orice pot. De asemenea, mulţi şi-au luat gândul de la a pune bani deoparte, şi-au luat al doilea job şi speră ca lucrurile să se schimbe în viitorul apropiat. Estimările analiştilor sunt că inflaţia va continua să crească, dacă măsurile de sprijin nu se resimt pentru cetăţeni.
Dragoş Cabat, analist financiar: Problema cea mai mare e că inflaţia afectează în mod diferit persoane diferite. Cei care au salariile cele mai mici, ei sunt afectaţi mult mai puternic pentru că coşul lor de consum nu e coşul mediu pe care îl calculează INS. Toate aceste preţuri vor creşte în continuare, ca efect de val 2 şi de val 3, şi se vor vedea în următoarele 3 până la 6 luni, până când se va stinge efectul acestor valuri succesive.
Sursa: www.playtech.ro