Echipe medicale din mai multe spitale au salvat viaţa a o sută de români prin operaţii de transplant, până acum fiind realizate 70 de transplanturi renale (Bucureşti, Cluj şi Iaşi), 30 de ficat (Bucureşti şi Iaşi), precum şi trei operaţii de transplant de cord (unul la Bucureşti şi două la Târgu Mureş), anunţă vineri, Ministerul Sănătăţii, precizând că revigorarea acestei activităţii se datorează atât generozităţii familiilor pacienţilor donatori, cât şi efortului colectiv al tuturor specialiştilor şi angajaţilor din sistem.
Ministerul Sănătăţii a anunţat vineri că trimestrul al doilea din 2017 a marcat revenirea puternică a activităţii de transplant din România, pe fondul creşterii progresive a donării de organe şi ţesuturi.
" Până în momentul actual, au fost salvate peste o sută de vieţi prin transplantul de organe. Astfel, medicii au efectuat un număr de 70 de transplante renale (Bucureşti, Cluj şi Iaşi), 30 de transplante de ficat (Bucureşti şi Iaşi), precum şi trei operaţii de transplant de cord (unul la Bucureşti şi două la Târgu Mureş).eşti, Cluj şi Iaşi), 30 de transplante de ficat (Bucureşti şi Iaşi), precum şi trei operaţii de transplant de cord (unul la Bucureşti şi două la Târgu Mureş).Aceste date demonstrează că Programul Naţional de Transplant funcţionează la capacitate bună şi cunoaşte o revenire importantă, după criza alarmantă de anul trecut. Un exemplu grăitor este că, numai în ultima săptămână, au fost depistaţi şi îngrijiţi şase donatori de organe şi ţesuturi în mai multe centre medicale din ţară şi din Municipiul Bucureşti. Creşterea numărului de donatori înseamnă salvarea mai multor vieţi, precum şi scurtarea listelor de aşteptare pentru transplant din partea pacienţilor cu insuficienţe severe de organ", arată Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.
Coordonatorul naţional de transplant , dr Victor Zota, a spus că transplanturile de cord au fost realizate în utlimele două săptămâni, donatorii având între 18 şi 37 de ani.
Întrebat despre transplantul de plămân, care ar urma să fie realizat la Spitalul Sf Maria din Capitală, doctorul Zota a spus că urmează achiziţia unor medicamente solicitate de medicii clinici fără de care nu poate fi demarat programul.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, evoluţia pozitivă a transplantului din 2017 este rezultatul generozităţii familiilor pacienţilor donatori, cât şi efortului colectiv al tuturor specialiştilor şi personalului medical implicat în activitatea de donare şi transplant, iar salvarea de vieţi este munca unei echipe profesioniste şi devotate pacienţilor, care numără în rândurile sale pe coordonatorii naţionali de transplant.
Fiecare membru al acestei echipe a răspuns favorabil solicitării ministrului Florian Bodog ca, împreună, să găsească cele mai bune soluţii pentru relansarea Programului Naţional de Transplant din România
Programul Naţional de Transplant revine la parametrii normali, după criza din 2016
24 iunie 2017




Din aceeaşi categorie:
Exportul de medici. Canadienii vin în România să recruteze personal medical
(24 octombrie 2014)
87 vizualizări
INFP, analiză a cutremurelor din Gorj: 810 seisme în ultima săptămână, cele mai multe cu magnitudinea cuprinsă între 1 şi 1,5 / 171 de cutremure, în 17 februarie
(22 februarie 2023)
26 vizualizări
România în doliu! Incendiu în clubul Colectiv din Bucureşti. 27 de persoane au decedat şi peste 160 au fost rănite
(31 octombrie 2015)
360 vizualizări
Atenţionare de călătorie transmisă de MAE - Republica Croaţia - Coduri roşu, portocaliu şi galben de precipitaţii şi intensificări ale vântului
(3 decembrie 2019)
86 vizualizări
Semnal de alarmă: Tot mai puţine companii noi în România
(3 august 2014)
67 vizualizări
Numărul cazurilor de infectare cu coronavirus a depăşit pragul de o mie. Dintre acestea, 94 de persoane sunt vindecate. 24 de persoane au decedat.
(27 martie 2020)
76 vizualizări
Amenzi de peste 500 de mii de lei, date în ultima săptămână în hoteluri şi restaurante din Delta Dunării şi din nordul litoralului, pentru nerespectarea normelor de igienă.
(24 august 2021)
21 vizualizări
Forţele Navale Române au intervenit cu succes pentru distrugerea unei mine marine, aflată în derivă la 3,6 kilometri în largul ţărmului românesc în zona Eforie.
(1 august 2022)
23 vizualizări
Alertă! A fost depistată Salmonella în carne de pui importată din Polonia
(11 mai 2016)
211 vizualizări
Cererea cu care un elev şi-a convins învăţătoarea să nu-i mai dea teme pentru weekend. Femeia a şi aprobat-o
(24 septembrie 2020)
493 vizualizări
Vremea de Paşte va fi caldă în majoritatea regiunilor
(9 aprilie 2017)
273 vizualizări
Au apărut primele corturi pentru refugiaţi în România
(21 septembrie 2015)
142 vizualizări
CNAIR anunţă lucrări de întreţinere pe 12 drumuri naţionale
(13 iulie 2017)
520 vizualizări
Analiză INSP: În ultima săptămână, 28,5% din totalul deceselor au fost înregistrate în Bucureşti, Sibiu, Prahova, Alba şi Arad. 4,4% dintre persoanele decedate până în prezent, nu aveau alte probleme medicale.
(4 noiembrie 2020)
104 vizualizări
Evaluare Naţională 2021. Sfaturi utile pentru elevi în ziua examenului
(22 iunie 2021)
35 vizualizări
ANOFM: Peste 30.000 de locuri de muncă vacante la nivel naţional; cele mai multe sunt în Bucureşti, Prahova, Arad, Timiş şi Cluj
(19 mai 2018)
99 vizualizări
Ploi şi vânt puternic, astăzi, în majoritatea zonelor ţării; ninsori şi viscol la munte
(3 februarie 2018)
84 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Să începem direct: dacă ai deschis articolul ăsta, probabil vrei să afli cum
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole