Tragedie în Botoşani, acolo unde un băieţel de trei ani s-a stins din viaţă în drum spre spital. Din păcate, în ciuda apelurilor efectuate la 112, prima ambulanţă a sosit fără medic, fapt care l-a costat, cel mai probabil, viaţa pe cel mic. Raed Arafat a intervenit în acest caz, oferind o explicaţie care nu le va aduce nicio alinare părinţilor îndureraţi.

Nu trece zi în care sistemul medical românesc să nu dea dovadă de lipsă de profesionalism şi interes faţă de pacienţi. De multe ori, victimele ajung să fie copii, dar acest aspect pare să nu schimbe cu nimic situaţia. Un caz revoltător a avut loc la Botoşani, acolo unde un copil de trei ani a murit în drum spre spital, după ce părinţii şi o altă Ambulanţă au aşteptat o oră până la sosirea unui medic.

Tragedia a avut loc miercuri seară, după ce părinţii au constatat că micuţul se simte foarte rău, având semne de răceală. La scurt timp, băiatul a avut o scurtă pierdere de conştiinţă, însă avea puls. În primă fază, serviciul de Ambulanţă a trimis o autospecială cu asistent, iar ulterior, când starea micuţului s-a înrăutăţit şi mai tare, prima ambulanţă a solicitat de urgenţă o ambulanţă cu medic. A fost nevoie de o aşteptare de o oră până la sosirea acesteia, timp care i-a fost fatal copilaşului.

Raed Arafat a vorbit despre acest caz, susţinând că s-ar fi putut trimite o ambulanţă cu medic în momentul în care a fost evaluată starea copilului. Pe de altă parte, acesta a afirmat că în multe ţări, ambulanţele nu au medici

„Nici Statele Unite, nici Israel, sunt ţări care nu au medici deloc pe ambulanţă, noi suntem dintre ţările care au păstrat tradiţia de a avea medic pe ambulanţă, de a avea medic la consultaţii, de a avea medic pe maşinile de terapie intensivă şi pe elicoptere.

Dacă mergem în Europa sunt, cum v-am zis, ţări care nu folosesc deloc medicul. Dar faptul că s-a ajuns acolo şi e un caz care necesita medic, atunci ambulanţa respectivă putea să cheme sprijin la întâlnire sau la faţa locului”, a decarat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.