Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat la B1 TV că a fost necesară schimbarea strategiei cu privire la modul de funcţionare a şcolilor din cauza variantei Omicron.

 

Demnitarul a spus că rata de vaccinare a personalului din unităţile de învăţământ nu mai reprezintă un criteriu pentru modul de funcţionare a acestora, pe motiv că noua tulpină afectează şi persoanele vaccinate.

 

Mai mult, Cîmpeanu a mai precizat că la nivel naţional, 70% din personalul din învăţământ s-a vaccinat, iar în aproape 2.900 de şcoli, gradul de vaccinare este de 100%, iar în 14.000 depăşeşte 60%.

 

Noi modificări privind închiderea şcolilor

„Asta arată responsabilitatea profesorilor, învăţătorilor, educatorilor faţă de siguranţa sanitară. Dar acum odată cu specificul acestei variante Omicron, care din păcate afectează şi persoanele vaccinate, a fost necesară schimbarea strategiei cu privire la modul de funcţionare a şcolilor”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, relatează news.ro.

 

Oficialul a menţionat că s-a introdus ca indicator în luarea deciziei privind funcţionarea şcolilor gradul de ocupare a paturilor de spital destinate pacienţilor infectaţi cu coronavirus. Totodată, Cîmpeanu a precizat că e important să nu se creeze blocaje cu privire la capacitatea de spitalizare.

 

„E nevoie să facem orice pentru a nu bloca spitalele. În acest orice, din păcate, am înţeles că trebuie să facă parte şi intrarea în online a şcolilor şi grădiniţelor, în judeţul respectiv”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

 

Reamintim că Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis ca şcolile să funcţioneze cu prezenţă fizică a elevilor în judeţele unde rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinat persoanelor infectate cu COVID-19 este de 75%. În cazul în care paturile Covid sunt ocupate mai mult de 75%, elevii vor trece în sistem online, se arată în hotărârea adoptată de CNSU.

 

De asemenea, pentru ca o clasă să treacă în formatul online pentru o perioadă de 10 zile, trebuie confirmate trei cazuri de infectare cu Covid-19 şi nu un singur caz cum era până acum.

 

Hotărârea CNSU mai prevede şi scoaterea de la rezervele de stat a 11 construcţii uşoare din elemente modulate pentru organizarea unor puncte de triaj epidemiologic. Aceste măsuri, pentru a intra în vigoare, trebuie adoptate de Guvern în şedinţa de vineri, 14 ianuarie.

 

 

 

 

 

 

Sursa: www.zin.ro