Fostul luptător din K1 Ştefan Achim a fost adus în lanţuri în România. Acuzat de crimă, Achim a fost extrădat din Franţa, însă nu a putut fi adus cu avionul, ci cu maşina, peste 2.000 de kilometri, pentru că o companie aeriană a refuzat să-l îmbarce din motive de securitate.

Totul s-a petrecut în octombrie 2020, dar detaliile operaţiunii au fost secrete. În vârstă de 47 de ani, Ştefan Achim a fost găsit vinovat de crimă după ce l-a împuşcat cu 4 gloanţe pe un tânăr de 21 de ani în scara unui bloc din Bacău.

Acesta din urmă, Iulian Oancea, era cunoscut drept un adevărat hacker şi urma să-i facă fostului luptător nişte softuri pentru accesarea telefoanelor mobile de la distanţă. Oancea trebuia să livreze produsul în schimbul a 500 de euro, sumă care i-a fost propusă de partenera lui Ştefan Achim, cu care s-a întâlnit.

Tânărul însă a decis să o înşele pe partenera lui Achim şi nu a mai livrat "comanda". Astfel, fostul luptător s-a răzbunat şi l-a împuşcat pe tânăr cu un pistol Makarov, pe care îl cumpărase de la nişte traficanţi de arme din Bulgaria. 

Anchetatorii susţin că a tras 6 gloanţe, iar 4 l-au nimerit în spate pe Oancea. Înainte de asta, el ar fi stat aproximativ 4 ore în apartamentul victimei. După ce l-a împuşcat, Achim i-a luat lui Oancea un laptop şi două telefoane mobile, pe care le-a aruncat la gunoi.

Ulterior, el a fugit în Franţa, acolo unde fusese înrolat în Legiunea Străină. A fost apoi localizat şi încătuşat pe 21 mai 2020, în localitatea franceză Creil, iar asupra sa au fost descoperiţi peste 30.000 de euro şi acel pistol Makarov, cu care îl împuşcase pe Oancea.

Potrivit Gândul, din cauza faptului că era considerat extrem de periculos, Ştefan Achim a fost ţinut în custodia armatei franceze. La momentul extrădării, el a fost legat cu lanţuri şi i s-a montat un brâu special, însă acestea nu au fost suficiente pentru a fi acceptat în avion de o companie aeriană.

Aşa că a fost adus cu maşina, sub escorta trupelor speciale, înarmate şi pregătite dsă intervină la o eventuală ripostă a unor presupuşi "aghiotanţi" ai lui Achim.

Odată ajuns în România, Achim a fost audiat în condiţii speciale, prin videoconferinţă, cu avocat dn oficiu, pentru că autorităţile nu au dorit să-şi asume un asemenea risc. El se află încarcerat la penitenciarul de maximă siguranţă din Iaşi.