În contextul apariţiei şi extinderii noii tulpini Omicron, Guvernul va impune utilizarea formularului digital de intrare în România pentru absolut toate persoanele, atât străini, cât şi cetăţeni români, care intră în ţară pe calea aerului, pe mare sau pe cale terestră. Ordonanţa de urgenţă pregătită de Guvern, cu datele şi condiţiile în care trebuie completat formularul, prevede o amendă de 5.000 lei pentru cei care nu funizează datele solicitate.

 

De ce este important: Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat că, din 20 decembrie, România va introduce formularul de localizare al pasagerului - cunoscut la nivel UE drept PLF (Passenger Locator Form), care este implementat în multe ţări şi pe care pasagerul îl prezintă la graniţă.

 

De asemenea important: Persoanele care vin din alte ţări UE vor continua să prezinte, ca şi până în prezent, certificatul verde care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR, obţinut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate care nu au trecut prin boală în ultimele 6 luni, care călătoresc din alte state membre ale UE aflate în zona roşie, urmează să fie carantinate timp de 10 zile. Dacă persoanele nevaccinate şi care nu au trecut prin boală nu prezintă test PCR, realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei, vor intra în carantină timp de 14 zile.

 

Aplicaţia web pentru completarea/descărcarea formularului va fi accesibilă de pe portalul web plf.gov.ro (încă nefuncţional la acest moment).

 

Setul de date cu caracter personal şi informaţiile cu privire la călătorie solicitate vor fi următoarele:

a) numele şi prenumele;

b) data naşterii;

c) CNP/ numărul documentului de călătorie;

d) numărul de telefon;

e) adresa de e-mail;

f) adresa/adresele de destinaţie de pe teritoriul Românici;

g) ţara şi localitatea de plecare;

h) data de plecare spre România;

 i) tipul de mijloc de transport;

 j) numărul cursei/ de înmatriculare al mijlocului de transport, după caz;

k) numărul locului/cabinei, după caz;

 l) daca persoana este/nu este în tranzit pe teritoriul României;

 m) datele menţionate la lit. a)-l) pentru membrii de familie, după caz.

 

Informaţiile menţionate anterior, pe care persoanele le furnizează în formular, sunt folosite de autorităţile şi instituţiile publice de sănătate publică din România, pentru a identifica rapid persoanele care au intrat în contact cu o persoană infectată cu virusul SARS-CoV-2, cu scopul de a proteja sănătatea acestora, precum şi de a preveni răspândirea ulterioară a COVID-19.

Aplicaţia web care va fi creată va permite:

a) completarea, în format digital, cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României, a formularului prin accesarea adresei web plf.gov.ro;

b) descărcarea, în format digital, a formularului generat în urma completării datelor.

c) colectarea şi schimbul de date între instituţiile şi autorităţile publice cu atribuţii în gestionarea efectelor generate de pandemia de COVID-19, pe teritoriul României.

 

Ministerul Afacerilor Internelor, prin Poliţia de Frontieră în punctele de trecere a frontierei va verifica existenţa formularului prin citirea CNP a numărului documentului de călătorie de pe actul de identitate/documentul de călătorie prezentat de persoana care doreşte să intre pe teritoriul României, prin integrarea serviciului web în sistemul informatic al Poliţiei de Frontieră.

 

Formularul se completează individual, în format digital, de către fiecare persoană care intră pe teritoriul României, iar pentru persoanele de cetăţenie română care se prezintă în punctele de trecere a frontierei fără să deţină un formular, acestora le revine obligativitatea de a completa formularul în frontieră sau în maximum 24 de ore de la intrarea în ţară.

 

În cazul familiilor care călătoresc împreună, formularul poate fi completat de un singur membru adult pentru toţi membrii familiei.

 

Nerespectarea obligaţiei de completare a formularului digital prevăzute anterior reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de 5.000 lei. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către organele Ministerului Afacerilor Interne.

După completarea, generarea şi descărcarea formularului, în interfaţa web de utilizare a aplicaţiei menţionate, nu sunt reţinute date sau informaţii cu privire la formular, arată Guvernul.

 

 

 

 

Sursa: www.profit.ro