Principalele declaraţii ale lui Sorin Cîmpeanu, ministrul interimar al Educaţiei:

 

  • Am trimis la Monitorul Oficial cele două ordine de ministru care reglementează structura anului şcolar şi metodologia, în sensul în care se micşorează numărul de note necesar încheierii mediei unui elev. Mediile pot fi încheiate după revenirea elevului în şcoală, chiar dacă aceasta va avea loc în semestrul al doilea. Astfel, încheierea mediei se poate face şi pe semestrul al doilea.
  • Elevii de clasa a opta vor avea o teză mai puţin, la fel şi cei de liceu (de la patru teze la trei). Elevii de clasa a cincea, a şasea şi a şaptea vor susţine tezele la Limba română şi Matematică, este greu să alegi între cele două materii.
  • Un al treilea ordin de ministru e pregătit pentru semnare. Se referă la începerea şcolii din 8 noiembrie. Va începe şcoala şi în sistemul de învăţământ de stat şi în privat.
  • Este în curs de derulare şedinţa CNSU, prin care se propune modificarea ordinelor anterioare în acest sens. Pe parcursul acestei zile, vor exista şedinţe în fiecare şcoală şi grădiniţă, prin care să se decidă reluarea cursurilor din 8 noiembrie. Rata de vaccinare va fi disponibilă pe site-urile inspectoratelor şcolare, pentru fiecare unitate de învăţământ.
  • Dacă dincolo de rata de vaccinare, există probleme cu resursa umană, de exemplu profesori în carantină, se va putea face o cerere la nivelul şcolii pentru ca şcoala să rămână în online, dacă are o rată de vaccinare de peste 60%.
  • 1,8 milioane de elevi vor începe şcoala fizic, este o cifră estimativă, din cei peste 2,9 milioane de elevi şi preşcolari.
  • Rata de vaccinare de peste 60% exista în 54% dintre şcolile şi grădiniţele României, la stat şi la privat. Ziua de vineri va fi considerată zi de referinţă pentru publicarea listei de vaccinare la nivelul unităţilor de învăţământ. În Bucureşti, în acest moment, 69 de şcoli au rata de vaccinare peste 60%. În Bucureşti, la nivelul tuturor şcolilor, avem peste 70% rata de vaccinare. Erau 441 de şcoli şi grădiniţe care vineri aveau o rată de vaccinare mai mare de 60%.
  • Rata de vaccinare este mai mare în rândul liceelor, apoi grădiniţele, apoi şcolile gimnaziale. Există posibilitatea rămânerii în online, pe baza unei solicitări a Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ.

 

 

Şcolile care au o rată de vaccinare sub 60% vor începe şcoala în sistem online.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că vacanţa de două săptămâni nu va fi prelungită după 8 noiembrie, dar şi că şcolile îşi vor relua activitatea “în funcţie de gradul de vaccinare al personalului şcolii.”

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro