Trei asociaţii de părinţi şi elevi au depus o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării împotriva Ministerului Educaţiei şi cer ca vineri, la şedinta CNSU să anuleze vacanţa forţată din sistemul public de învăţământ, iar de luni şcolile care pot desfaşura orele online să îşi reia cursurile în acest format. Aceştia reclamă că elevii din sistemul public sunt privaţi de dreptul la învăţământ.

 

„Constatăm că Ministerul Educaţiei şi Guvernul României facilitează o mare inechitate: elevii din sistem privat pot continua şcoala online în timp ce milioane de elevi din sistem public stau în vacanţă forţată, deşi cea mai mare parte ar putea să îşi continue studiile în format online, cu stabilirea de măsuri compensatorii pentru cei afectaţi de lipsa de infrastructură.

 

Obiectivul autorităţilor în acest moment ar trebui să fie maxim de echitate posibil pentru maxim de elevi. Scopul şcolii nu este echitatea, ci respectarea dreptului la educaţia copiilor, echitatea fiind unul dintre instrumentele necesare pentru ca şcoala să îşi realizeze scopul. Acolo unde nu se poate asigura dreptul la educaţie, datorită unei inechităţi conjuncturale (aşa cum este cazul şcolarizării online în mediu rural) autorităţile au la dispoziţie alte metode pentru a restabili echitatea accesului la educaţie. Acestea sunt măsurile remediale a căror eficacitate nu trebuie să fie afectată de nevoile unui număr de 2.900.000 de elevi, ci trebuie direcţionate exclusiv către cei care nu au acces la şcoala online.

 

Solicităm pe această cale autorităţilor care se fac vinovate de această discriminare să remedieze de urgenţă situaţia si vineri, 29 octombrie, la şedinta CNSU să anuleze vacanţa forţată din sistemul public de învăţământ iar de luni, 1 noiembrie şcolile care pot desfaşura orele online să îşi reia cursurile în acest format”, au spus două asociaţii de părinţi şi una de elevi, potrivit hotnews.ro.

 

 

 

Sursa: www.adevarul.ro