Dreptul de a conduce un autoturism în România pare să fie disponibil pentru oricine a reţinut teorie şi a trecut proba auto, împreună cu poliţistul examinator. În realitate, o serie stufoasă de afecţiuni şi probleme de sănătate te pot lăsa fără dreptul de a conduce.

 

Un şofer din România este definit nu doar prin cunoştinţe teoretice şi practice despre condus, dar şi prin aptitudini fizice şi mentale. Când acestea din urmă sunt periclitate de diverse afecţiuni, constatate în urma unor examinări medicale, s-ar putea fie să nu poţi obţine permisul de conducere, fie să-ţi fie imposibilă reînnoirea. În anumite cazuri, te poţi confrunta cu amânarea posibilităţii de a obţine permisul de conducere, dar refuzul complet este, de asemenea, o posibilitate cât se poate de reală.

 

Afecţiunile care te lasă fără permisul de conducere

Obţinerea permisului de conducere, atât după urmarea cursurilor şcolii de şoferi, dar şi în cazul reînnoirii documentului, este condiţionată de Ordinul Ministerului Sănătăţii 1162.2010. Documentul vizează aprobarea normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

 

Stabileşte, de asemenea, încadrarea conducătorilor auto în două grupe, 1 şi 2. Ca referinţă, şoferii autovehiculelor din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 şi BE sunt încadraţi în grupa 1, în timp ce şoferii vehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E sunt încadraţi în grupa 2. Distincţia este importantă, pentru că anumite probleme de sănătate, mai ales cere care nu pot fi remediate sau corectate, te-ar putea lăsa fără dreptul de a conduce un tir sau un autocar, dar îţi permit să conduci un autoturism obişnuit, categoria B sau o motocicletă, motoretă, scuter.

 

Conform datelor agregate de avocatnet.ro, lista afecţiunilor care îţi pot face probleme la permisul de conducere pot fi văzute mai jos:

 

Problemele de vedere

Potrivit legislaţiei, toţi solicitanţii unui permis de conducere trebuie să se supună unui examen corespunzător pentru a se asigura că au acuitatea vizuală necesară pentru conducerea unui autovehicul.

 

Pentru a obţine sau reînnoi un permis de conducere încadrat la grupa 1, solicitanţii trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară, dacă este necesar, cu lentile de corecţie, de cel puţin 0,5, când se utilizează ambii ochi.

 

Pe de altă parte, pentru un permis din grupa 2, acuitatea vizuală, cu lentile de corecţie, dacă este necesar, trebuie să fie de cel puţin 0,8 la ochiul cel mai bun şi de cel puţin 0,1 la celălalt ochi. Dacă se utilizează lentile de corecţie pentru a obţine valori de 0,8 şi 0,1, acuitatea respectivă (0,8 şi 0,1) trebuie să se obţină fie prin corecţie cu ajutorul ochelarilor de maximum plus opt dioptrii, fie cu ajutorul lentilelor de contact. Corecţia trebuie să fie bine tolerată.

 

Problemele de auz

Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reînnoite pentru candidaţii sau conducătorii auto din grupa 2 numai cu avizul unei unităţi de asistenţă medicală autorizate. Se acordă o atenţie deosebită examinării medicale, ţinându-se seama de posibilităţile de compensare.

 

În schimb, din 2019, solicitanţii care prezintă hipoacuzie profundă bilaterală care nu poate fi corectată la nicio ureche pot fi încadraţi doar în grupa 1 dacă vehiculul dispune de oglinzi mai mari.

 

Handicapul locomotor

Ca regulă generală, permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite pentru candidaţii ori conducătorii auto care prezintă afecţiuni sau anormalităţi ale aparatului locomotor care fac periculoasă conducerea unui autovehicul.

 

Permisele din grupa 1 se eliberează persoanelor cu dizabilităţi, cu anumite restricţii, numai cu avizul unei unităţi de asistenţă medicală autorizate şi în urma evaluării medicale a afecţiunii sau anomaliei respective şi, în cazul în care este necesar, a efectuării unui test practic.

 

De asemenea, avizul acordat trebuie să precizeze ce tip de modificare este necesară la vehicul şi dacă respectivul conducător auto trebuie să poarte un dispozitiv ortopedic, în măsura în care proba de verificare a aptitudinilor şi comportamentului demonstrează că, utilizând un astfel de dispozitiv, conducerea vehiculului nu ar fi periculoasă.

 

Pentru permisele din grupa 2, instituţia medicală trebuie să ia în considerare riscurile şi pericolele suplimentare implicate de conducerea autovehiculelor prevăzute în această grupă.

 

Afecţiunile cardiovasculare

Afecţiunile sau bolile cardiovasculare pot determina o alterare bruscă a funcţiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranţa rutieră, reprezentând un motiv pentru interzicerea, cu titlu temporar sau permanent, a conducerii unui autovehicul.

 

Astfel, în cazul unor afecţiuni cardiovasculare, celor interesaţi le pot fi eliberate sau reînnoite permisele de conducere auto numai după ce afecţiunea în cauză a fost efectiv tratată şi sub rezerva avizului eliberat de medicul de specialitate cardiologie.

 

Aici intră afecţiuni precum bradiaritmiile, tahiaritmiile, simptome de angină, implantare de stimulator cardiac permanent, operaţie de bypass coronarian cu grefă, transplant de cord etc.

 

În schimb, nu se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere în cazul implantării unui defibrilator (doar pentru grupa 2), boli vasculare periferice, cardiopatie valvulară etc.

 

Diabetul zaharat

Pentru permisele din grupa 1, o persoană care suferă de diabet zaharat şi care urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie să demonstreze că înţelege riscurile hipoglicemiei şi că este capabil să ţină sub control aceste episoade pentru a putea obţine un permis auto. Nu se eliberează şi nu se reînnoiesc permisele de conducere auto celor care nu au primit informaţii referitoare la aceste riscuri şi nu sunt deplin conştienţi de implicaţiile hipoglicemiei.

 

În cazul grupei 2, şoferilor care suferă de diabet zaharat li se pot emite sau reînnoi permisele de conducere. Atunci când aceştia urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei (insulină şi unele antidiabetice orale), se aplică următoarele criterii: în ultimele 12 luni nu s-a înregistrat niciun episod de hipoglicemie acută, este deplin conştient de implicaţiile hipoglicemiei, demonstrează că poate ţine sub control aceste episoade prin monitorizarea periodică a nivelului de glucoză din sânge, cel puţin de două ori pe zi şi atunci când intenţionează să conducă, demonstrează că înţelege riscurile hipoglicemiei şi nu există alte complicaţii ale diabetului care ar putea afecta capacitatea de a conduce autovehicule.

 

Afecţiunile neurologice

Conform Ordinului MS 1.162/2010, permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidaţilor sau conducătorilor auto care suferă de afecţiuni neurologice grave, în afara cazului în care solicitarea se bazează pe un aviz medical autorizat.

 

Epilepsia

Pentru grupa 1, conducătorilor auto cu epilepsie trebuie să li se monitorizeze capacitatea de a conduce până când trec cel puţin cinci ani fără nicio criză. În acelaşi timp, pentru grupa 2, permisele pot fi eliberate sau reînnoite dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii: solicitantul nu trebuie să urmeze tratament medicamentos antiepileptic în perioada în care nu trebuie să existe crize, a fost realizată o monitorizare medicală corespunzătoare, la examenele neurologice amănunţite nu trebuie să se confirme o patologie cerebrală aferentă afecţiunii şi nu trebuie să se înregistreze nicio activitate epileptiformă pe electroencefalogramă (EEG) şi, după un episod acut, trebuie să se facă o EEG şi un examen neurologic corespunzător.

 

Sindromul de apnee în somn (oprirea respiraţiei)

Cei în cazul cărora există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv se supun unei consultaţii medicale, pentru obţinerea unui aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere. Aceştia pot fi sfătuiţi să nu conducă până la confirmarea diagnosticului.

 

Cei care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv şi care urmează un tratament trebuie să facă obiectul unei examinări medicale periodice, la intervale care să nu depăşească trei ani pentru conducătorii auto din grupa I şi un an pentru conducătorii auto din grupa II, pentru a se stabili măsura în care respectă tratamentul, necesitatea de a continua tratamentul şi menţinerea unei vigilenţe adecvate.

 

Tulburările mintale

Permisele de conducere din grupa 1 nu sunt eliberate sau reînnoite în cazul persoanelor cu tulburări mintale grave, retard psihic sever sau probleme comportamentale grave datorate vârstei sau tulburări grave ale capacităţii de judecată, comportament ori adaptabilitate.

 

La eliberarea permiselor din grupa 2, instituţiile medicale trebuie să ia în considerare riscurile şi pericolele suplimentare implicate de conducerea autovehiculelor prevăzute în această grupă.

 

Dependenţa de alcool

În cazul grupei 1, permisele de conducere nu se eliberează sau nu se reînnoiesc în cazul persoanelor care sunt dependente de alcool ori sunt incapabile să se abţină de la consumul de alcool atunci când conduc.

 

Pentru permisele din grupa 2, instituţia medicală trebuie să ia în considerare riscurile şi pericolele suplimentare implicate de conducerea autovehiculelor prevăzute în această grupă.

 

Dependenţa de droguri sau medicamente

Pentru candidaţii şi conducătorii auto din grupa 1, permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite în cazul celor dependenţi de substanţe psihotrope, sub orice formă, care pot limita capacitatea lor de a conduce în siguranţă în cazul în care cantităţile absorbite sunt atât de mari încât au efecte negative asupra conducerii.

 

La eliberarea permiselor din grupa 2, instituţiile medicale trebuie să ia în considerare riscurile şi pericolele suplimentare implicate de conducerea autovehiculelor prevăzute în această grupă.

 

Afecţiunile renale

Permisele de conducere din grupa 1 pot fi eliberate sau reînnoite în cazul persoanelor cu insuficienţă renală gravă, numai pe baza unui aviz medical autorizat şi cu condiţia efectuării unor controale medicale periodice.

 

La grupa 2 însă, permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite în cazul persoanelor cu insuficienţă renală gravă ireversibilă, cu excepţia cazurilor excepţionale justificate în mod corespunzător printr-un aviz medical autorizat şi numai cu condiţia efectuării unor controale medicale periodice.

 

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro