Universităţile din România ar putea primi 5 milioane de euro pentru a verifica tezele de doctorat elaborate din 1990 până în 2016, dacă un proiect de lege pus în dezbatere publică miercuri de Ministerul Educaţiei va intra în vigoare.

 

„Instituţiile de învăţământ superior care au eliberat diplome de doctor, conform prevederilor legale, în perioada ianuarie 1990 - iunie 2016, au obligaţia să elaboreze o Strategie proprie de prevenire şi combatere a fenomenului de plagiat şi să demareze activitatea de verificare a respectării eticii şi deontologiei universitare în elaborarea tezelor de doctorat”, se arată în proiectul pus în dezbatere publică.

 

De asemenea, fiecare universitate trebuie să-şi facă o strategie proprie de prevenire şi combatere a fenomenului de plagiat, pe care să o publice pe site-ul propriu până la sfârşitul anului 2021.

 

Fiecare instituţie de învăţământ superior va înfiinţa, în funcţie de dimensiunea activităţii şi specificul fiecărei universităţi, „o structură administrativă distinctă (serviciu/birou) care are atribuţii: digitizarea şi verificarea tuturor tezelor de doctorat, precum şi formarea de formatori în etică şi integritate”.

 

Această structură va fi corelată cu secretariatul pentru şcolile dosctorale (IOSUD) .

Ce mai prevede proiectul:

 

Analiza tezelor de doctorat se realizează conform unei planificări stabilite de fiecare instituţie de învăţământ superior. Conducerea şcolilor doctorale susţine activitatea de verificare.

Ulterior finalizării verificărilor se întocmeşte un raport detaliat cu privire la respectarea/ nerespectarea eticii, calităţii şi deontologiei universitare la nivelul tezelor de doctorat verificate, raport care va fi transmis Ministerului Educaţiei.

În cazul în care se constată abateri de la etica şi deontologia universitară este sesizată, în conformitate cu legislaţia în vigoare, comisia de etică din cadrul instituţiei de învăţământ superior, iar Ministerul Educaţiei va fi informat în acest sens.

Ministerul Educaţiei asigura finanţarea instituţiilor de învăţământ superior de stat pentru activitatea de prevenire şi combatere a fenomenului de plagiat.

Proiectul apare după ce ministrul Educaţiei s-a răzgândit cu privire la modificarea funcţionării Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

 

În luna iunie, Sorin Cîmpeanu voia să schimbe tot printr-un proiect modul în care sunt verificate suspiciunile privind tezele de doctorat plagiate, la mai puţin de un an de la precedentele schimbări. Modificările propuse în iunie alăsau portiţe pentru cei cei acuzaţi de plagiat în tezele de doctorat ca să scape de acuzaţii.

 

Multe persoane publice acuzate de plagiat ar fi putut beneficia de pe urma modificărilor. Printre acestea se aflau persoane publice precum Bogdan Licu - procuror general adjunct, Robert Negoiţă - primar fost deputat şi primar PSD, Mihai Tudose - fost prim-ministru şi actual europarlamentar PSD şi Lucian Netejoru - şeful Inspecţiei Judiciare.

 

Aceste modificări erau contestate chiar de către unii dintre reprezentanţii CNADTCU. Câteva sute intelectuali, profesori universitari şi reprezentanţi ai societăţii civile au ieşit public cu o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis în care îi cereau să se pronunţe. Preşedintele i-a cerut atunci ministrului să clarifice situaţia.

 

La începutul lunii august, ministrul Educaţiei s-a răzgândit şi a declarat într-o conferinţă de presă că nu mai modifică nimic, dar CNATDCU să nu se mai plângă apoi că nu face faţă cererilor şi dosarelor pe care le are de verificat.

 

 

 

sursa: www.romania.europalibera.org