Creşteri de preţuri în lanţ, după intrarea in insolvenţă a companiei Getica 95, poate cel mai mare furnizor de energie electrică.
Unii dintre clienţi s-au văzut nevoiţi să apeleze la alţi furnizori, la un preţ dublu.
La rândul său, compania Getica95 dă vina pe Ordonanţa Guvernului care a interzis deconectarea sau debranşarea rău platnicilor de la alimentarea cu energie electrică şi gaze naturale pe perioada stării de alertă.
Firma care furnizează apa potabilă în mai multe localităţi din judeţul Giurgiu a fost unul dintre clienţii Getica 95.
După ce aceasta a anunţat, ca urmare a insolvenţei, dublarea preţului la energie electrică, se vede nevoită să crească preţul apei.
“Orice fluctuaţie a preţului de energie electrică este sensibil, evident, în tarif şi în costurile pe care le avem“, a explicat pentru Europa FM Violeta Năiţă, director adjunct Apa Service Giurgiu.
Pus în dificultate, până la încheierea unui nou contract, cu un nou furnizor, Apa Service Giurgiu a cumpărat energie electrică, timp de două săptămâni, de pe piaţa liberă, la un preţ aproape triplu. Aşa a făcut, la începutul săptămânii şi Portul Constanţa ajuns în aceeaşi situaţie.
Viorel Tudose, proprietarul Getica 95, a explicat la Europa FM:
“Nu din cauza noastră au crescut preţurile la energie, cauzele creşterii preţului la energie le putem găsi în creşterea certificatului de carbon, care a ajuns la o cotaţie uriaşă, ceea ce a condus şi la creşterea preţului energiei.”
Getica 95, o afacere de peste 1,5 miliarde de lei, este încă pe primul loc în topul furnizorilor de energie din piaţa concurenţială. Cum a ajuns în insolvenţă , explică Viorel Tudose:
“Am resimţit cel mai mult efectele Ordonanţei 72, privitoare la neîncasarea facturilor de la clienţii finali, condiţionată de faptul că neîncasarea facturilor nu putea conduce la deconectarea respectivilor clienţi. Neputând să-i ameninţi cu deconectarea, marea majoritate a clienţilor nu au mai plătit.”
Printre cei mai mari clienţi ai Getica 95 sunt Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Municipiul Bucureşti, Ministerul Apărării sau Poşta Română.
Sursa: www.europafm.ro