Autorităţile române se confruntă în prezent cu un adevărat „fenomen”: la intrarea în ţară, sunt persoane care îndrăznesc să prezinte documente false de certificare COVID, spune Raed Arafat, şeful DSU, care a povestit, luni seară, la Digi24, o întâmplare despre cum s-au dat de gol câteva zeci de români care veneau de la Luton şi care au folosit astfel de metode frauduloase.

 

„Noi avem acum un fenomen cu care ne confruntăm: la intrarea în ţară, sunt persoane care îndrăznesc să se prezinte la DSP-uri şi la frontieră documente false. Deja sunt mai multe dosare penale întocmite de poliţie unor oameni care au prezentat documente false de vaccinare sau de trecere prin boală sau de testare. Acest lucru este extrem de grav pentru că oamenii ăştia vin din zone roşii chiar. Când vii în ţară şi eşti în stare să prezinţi chiar un document fals înseamnă că nu te interesează nimic, înseamnă că tu vii şi eşti dispus să răspândeşti boala, să răspândeşti totul, că nu te interesează”, a comentat Raed Arafat.

 

„I-am şmecherit pe ăia la graniţă!”

Secretarul de stat în MAI a arătat că aici nu este vorba numai despre înşelarea vigilenţei autorităţilor, ci de o inconştienţă şi nepăsare în legătură cu propria familie.

 

„Vii dintr-o zonă unde varianta Delta e la maxim, vii în România, unde stăm bine, prezinţi un certificat fals, nu eşti vaccinat, nu eşti trecut prin boală, probabil să fii şi pozitiv şi să vii să stai în familie şi să spui că eu i-am şmecherit la graniţă şi am trecut şi nu mai trebuie să stau în carantină -  acest lucru este foarte grav”, a punctat Raed Arafat.

 

El a repetat că sunt cazuri în care s-au întocmit deja dosare penale şi a dat un exemplu în acest sens.

 

„E un caz pe care mi l-a povestit un director de direcţie sanitară ( ...), care mi-a zis că într-un singur avion venit de la aeroportul Luton din Marea Britanie, 30 de persoane au prezentat documente de trecere prin boală, toţi 30 în acelaşi avion şi toţi 30 s-au îmbolnăvit în aceeaşi săptămână. Asta i-a atras atenţia şi de acolo a fost informată poliţia. Nu ştiu dacă toţi 30, dar un număr importnat dintre ei au dosar penal pentru fals şi uz de fals care, în ambele situaţii, înseamnă fie închisoare de la 3 luni la 2 sau 3 ani sau amendă penală, ceea ce înseamnă că te trezeşti cu cazier şi ai alte probleme”, a subliniat şeful DSU.

 

„Nu pot să înţeleg de ce riscă oamenii şi nu ştiu dacă ar risca acest lucru, de exemplu dacă mergeau în Germania sau în Belgia sau în Grecia. Oare ar fi riscat să prezinte certificate false la intrare acolo?”, s-a întrebat Raed Arafat.

 

De ce masca trebuie să fie obligatorie şi pentru vaccinaţi

Dezvăluirea a venit în contextul unei discuţii mai largi despre purtarea măştii, care a pornit de la observaţia că tot mai multe persoane renunţă la purtarea măştii şi acolo unde este obligatorie, de pildă în mijloacele de transport în comun.

 

Toate analizele şi studiile arată că şi vaccinaţii se pot infecta cu varianta Delta a coronavirusului şi chiar dacă e posibil să rămână total asimptomatici, îl pot transmite mai departe. Tocmai de aceea este necesară purtarea măştii în spaţii închise, mai ales în mijlocele de transport în comun, inclusiv de către cei vaccinaţi, a explicat Raed Arafat.

 

„E o chestiune de protecţie pentru tine şi de protecţie pentru ceilalţi. Plus, dacă luăm şi motivele mai puţin ştiinţifice, dar care sunt simple, logice: de unde ştim noi că cel care este în tren este vaccinat sau nu? Sau cel care este în microbuz sau în autobuz? Pe cuvântul lui, că e vaccinat şi de aceea nu poartă mască? Nu merge acest lucru”, a spus Raed Arafat.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro