Astfel, pentru judeţele în care este în vigoare Codul Portocaliu, meteorologii anunţă vijelii puternice, grindină şi ploi abundente: vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80-90 de kilometri pe oră, frecvente descărcări electrice şi grindină. Aversele vor fi torenţiale, iar cantităţile de apă vor depăşi local 35-50 de litri pe metru pătrat, iar izolat 60-70 de litri.

 

Pentru judeţele în care este valabil Codul Galben, ANM a prognozat instabilitate atmosferică accentuată, care se manifestă prin averse torenţiale, descărcări electrice şi pe arii restrânse grindină şi vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 25-40 de litri pe metru pătrat.

 

De asemenea, astăzi sunt în vigoare şi două avertizări de caniculă, pentru judeţele din Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia, sud-vestul Transilvaniei, vestul Maramureşului şi sudul Moldovei. Disconfortul termic va fi accentuat, pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi local va depăşi pragul critic de 80 de unităţi şi va fi caniculă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 33 şi 36 de grade, iar cele minime se vor situa între 18 şi 21 de grade.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro