UPDATE, ora 8.30: „PNRR nu a fost respins. PNRR nu a fost retrimis”, a scris, vineri dimineaţă premierul Cîţu, în legătură cu observaţiile Comisiei Europene, pe pagina sa de Facebook.

Comisia Europeană a trimis înapoi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pe care România l-a depus pe 31 mai. Potrivit acestora, liderii de la Bruxelles au trimis o serie de observaţii, pe mai multe componente, de la infrastructură şi până la educaţie.

 

De asemenea, Comisia Europeană ese nemulţumită de PNRR-ul trimis de România, pentru care a adus numeroase critici.

 

Astfel că există riscul ca cele 29,2 de miliarde de euro pentru România să nu mai fie atât de sigure, deoarece o parte dintre proiecte ar putea să pice. Unul dintre reproşurile aduse PNRR este cu privire la diferenţele dintre datele din documentele Word şi cele Excel, pe anumite proiecte.

 

Un exemplu concret fiind cel legat de banii ceruţi prin PNRR pentru a renova terapia pentru nou-născuţi. În documentul word sunt ceruţi 80 de milioane de euro pentru asta, dar în documentul .xls anexat aceluiaşi proiect suma finală este de 71 de milioane de euro. S-a depus cerere pentru finanţare a unui spital nou, doar că suma diferă de la un document la altul. Odată sunt ceruţi 570 de milioane de euro, iar în altul, 517 milioane de euro.

 

La capitolul „Scheme de ajutor de stat pentru tehnologiile viitorului”, spune Comisia că nu pot fi calculate costuri exacte, pentru că nu sunt suficiente informaţii. La subcapitolul Research, Dezvoltare şi Inovare nu e dată mereu sursa datelor. La alte capitole, cum e Turismul şi Fondul pentru Tranziţie Verde şi Digitală, nu sunt justificări pentru costuri. La Şcolile Verzi, au fost date costuri estimative din piaţă, când, de fapt, ar fi trebuit să fie folosite, ca toate celelalte state, un cost standard naţional.

 

Potrivit Antena 3, reprezentanţii Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene au transmis că situaţia este normală şi este o parte din procesul normal de evaluare din această perioadă.

 

De altfel, PNRR-urile celorlalte state membre UE vor intra în procedura de aprobare de luni, iar „banii vor începe să sosească în următoarele săptămâni”, a declarat Ursula von der Leyen.

 

Refacerea PNRR, întârzie aprobarea lui

 

Europarlamentarul PSD Valentin Negreanu consideră că este necesară refacereea PNRR, conform solicitărilor Comisiei Europene, fapt care va întârzia aprobarea acestuia până spre toamnă.

 

„Trebuie să refacem tot ceea ce solicită Comisia Europeană. Trebuie să venim cu date relevante. Pentru noi nu este o surpriză. De mult timp spun că sunt probleme. Am văzut varianta draft şi am spus că nu este normal ca analizele de cost să fie bazate pe preţuri disponibile pe site-uri de internet.

 

Consecinţa este ca România să-şi vadă planul aprobat abia în toamnă. Şi să avem o începere a proiectelor mult întârziată, conducând inevitabil posibilitatea de a accesa toate sumele de bani disponibile pentru România până la finalul lunii august 2026. Noi trebuie să contractăm 70% din granturi încă de anul viitor. Şi acest lucru este foarte greu dacă deja sunt foarte multe probleme”, a spus europarlamentarul PSD Victor Negrescu.

 

 

 

sursa: www.zin.ro