Premierul Florin Cîţu spune că oamenii care s-au vaccinat împotriva COVID-19 ar trebui să poată reveni la o viaţă normală. Declaraţia a fost făcută la întrebarea jurnaliştilor privind măsurile de relaxare care ar urma să fie luate începând cu 1 iunie.

 

„Din punctul meu de vedere este normal ca persoanele care s-au vaccinat şi care nu mai reprezintă un risc în societate să poată să îşi continue viaţa, să revină la normalitate. Dar este punctul meu de vedere în acest moment”, a spus el.

 

Întrebat dacă este vorba şi despre persoanele vaccinate cu o doză sau doar pe cele complet imunizate, Cîţu a răspuns: „Persoanele vaccinate”.

 

Premierul a fost întrebat în legătură cu propuneri de relaxare venite de la Ministerul Economiei, care includ şi renunţarea la portul măştii în zonele cu grad ridicat de vaccinare.

 

„Toate scenariile sunt pe masă”, a spus premierul, precizând că acestea vor fi discutate cu specialiştii.

 

Premierul a spus că starea de alertă va fi prelungită şi a adăugat că nu vor fi decise măsuri de relaxare înainte de 1 iunie.

 

Autorităţile vor ca până la începutul lunii viitoare, în România să fie vaccinate cel puţin 5 milioane de persoane, pentru a putea relaxa restricţiile. Cîţu spune că acest lucru este posibil.

 

„Continuăm în acelaşi ritm şi cu mai multe campanii de vaccinare. Putem atinge această cifră şi am încredere că românii vor să revină la normalitate cât mai curând”, a spus Cîţu.

 

El a dat exemplul maratonului de vaccinare din acest weekend din Bucureşti, care „a fost un succes” şi „arată dorinţa românilor de a reveni la normalitate cât mai curând şi faptul că românii au înţeles că singura soluţie de a reveni la normalitate o reprezintă vaccinarea”.

 

„Nu e nicio coincidenţă că avem o rată a infecărilor în scădere semnificativă, în acelaşi timp în care vedem şi o creştere a ratei de vaccinare. Ele merg mână în mână. Este o relaţie de cauzalitate de la vaccinare către rata de infectare în scădere”, a mai spus premierul.

 

 

 

 

 

sursa: www.digi24.ro