Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de Covid-19 în România.

 

Dintr-un lot de 93 de probe analizate în mod aleatoriu, două conţin tulpina din Africa de Sud şi 72 conţin tulpina britanică, conform unui comunicat MedLife.

 

Una dintre probe provine de la un pacient din Bucureşti, iar cealaltă este a unei persoane din Piteşti.

 

Totodată, specialiştii MedLife au identificat încă 72 de cazuri de infectare cu tulpina britanică B.1.1.7, ceea ce înseamnă o prevalenţă de 77% pe lotul analizat. Prevalenţa pe loturile studiate cu privire la tulpina britanică a evoluat de la 12% la 77% în mai puţin de 2 luni.

 

Divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat până în prezent 151 de cazuri de infectare cu tulpina din Marea Britanie şi 2 cazuri de infectare cu tulpina sud-africană dintr-un total de aproape 600 probe analizate

 

Potrivit raportului, cazurile de infectare cu tulpina britanică provin din Bucureşti – 61 de pacienţi, din Constanţa – 4 pacienţi, din Dâmboviţa – 2 pacienţi, din Prahova – 1 pacient, din Ilfov – 1 pacient, din Galaţi – 1 pacient, din Cluj – 1 pacient şi din Alexandria – 1 pacient.

 

Cele 93 de probe analizate în acest lot au fost prelevate în mod aleatoriu în perioada 20-24 februarie 2021, de la pacienţi infectaţi şi confirmaţi cu virusul SARS-CoV-2 în urma testării RT-PCT, probele fiind furnizate de Direcţiile de Sănătate Publică.

 

OMS: Tulpina din Africa de Sud este la fel de contagioasă ca şi tulpina din Marea Britanie

 

Potrivit reprezentanţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tulpina sud-africană este caracterizată de creşterea capacităţii de contagiere, la fel ca şi tulpina din Marea Britanie, însă nu există date care să indice faptul că ar provoca mai multe cazuri grave decât celelalte mutaţii ale virsului.

 

De asemenea, specialiştii explică faptul că până acum nu s-a observat creşterea ratei de deces din cauza noii tulpini, însă aceasta are un impact major asupra răspândirii mai uşoare a virsului.

 

Varianta B.1.351 a fost identificată pentru prima dată la mijlocul lunii decembrie în Africa de Sud, iar până în prezent a fost depistată în aproape 50 de ţări.

 

Eficienţa vaccinurilor împotriva mutaţiei sud-africane

 

Deşi s-a tot vorbit despre eficienţa limitată a vaccinurilor împotriva mutaţiei sud-africane, specialiştii atrag atenţia că nu există suficiente dovezi care să indice ineficienţa anumitor vaccinuri în raport cu noile tulpini ale coronavirusului (britanică, braziliană, sud-africană).

 

În plus, un studiu realizat în Africa de Sud arată că deşi eficienţa vaccinului AstraZeneca este mai mică în faţa acestei mutaţii, nicio persoană din eşantionul analizat nu a dezvoltat forme critice după infecţia cu SARS-CoV-2 şi nici nu a murit.

 

De asemenea, rezultatele unui studiu american arată că această mutaţie nu compromite activitatea de neutralizare a vaccinului împotriva virusului.

 

 

 

 

sursa: www.stirileprotv.ro