Guvernul a redus drastic bugetul alocat anul acesta pentru construirea şi restaurarea lăcaşurilor de cult, cu aproape 89% faţă de 2020. Secretariatul General al Guvernului va oferi bani Bisericii prin trei programe în 2021, iar suma cumulată ajunge la puţin peste 760 de milioane de lei.

 

1. Bugetul pentru construcţia şi restructurarea lăcaşurilor de cult

 

Proiectul de buget de stat elaborat de Guvernul Cîţu prevede reducerea masivă în anul 2021, cu aproape 89% faţă de execuţia preliminată pe anul trecut, a banilor publici alocaţi pentru construcţia şi restructurarea bisericilor, de la circa 249 de milioane de lei în 2020 la doar 28 de milioane de lei anul acesta. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru funcţionarea atât a lăcaşurilor de cult, cât şi a muzeelor religioase.

 

2. Sprijin financiar pentru salarizarea personalului de cult

 

În schimb, contribuţia statului la salarizarea personalului de cult este programată să crească cu 2,36% în anul acesta, de la 731,95 milioane lei în 2020 la 749,25 milioane lei în 2021. De asemenea, din aceşti bani este sprijinită şi Biserica Ortodoxă care îşi desfăşoară activitatea în afara ţării.

 

3. Alocaţii bugetare pentru salarizarea personalului din învăţământul teologic

 

Totodată, bugetul pentru personalul din învăţământul teologic creşte anul acesta cu 33% faţă de 2020, suma acordată ajungând la 8,83 de milioane de lei pentru acest capitol.

 

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a avut marţi o întrevedere cu Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, însă până în momentul de faţă nu avem detalii despre subiectele pe care cei doi le-au discutat.

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro