Mai puţin de jumătate dintre profesorii din învăţământul preuniversitar doresc să fie vaccinaţi, anunţă ministrul Sorin Cîmpeanu, într-un interviu la Antena3. Acesta a explicat că procentul celor care vor să fie vaccinaţi în învăţământul preuniversitar este de aproape 50%, în timp ce în sistemul universitar a trecut de 60%.

 

“Aşa cum am spus, am adresat o întrebare cu privire la disponibilitatea de vaccinare cu răspuns final pe data de 15 ianuarie după-amiază. Înainte să vin la dumneavoastră la emisiune am urmărit situaţia curentă. Aproape 50% din personalul din învăţământul preuniversitar doreşte vaccinarea. Aproape. Şi deja sistemul universitar din România ajuns la 60%, exceptând cadrele didactice care sunt şi medici, care s-au vaccinat deja, deci evident că nu mai au disponibilitate de vaccinare pentru că s-au vaccinat deja.”

 

“Am precizat că aceste răspunsuri pe care le dorim de la cei 340.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ nu reprezintă o obligaţie legală de vaccinare, dar ne interesează pentru a putea planifica numărul de doze necesare pentru vaccinare”, a mai spus Cîmpeanu

 

“În valoare absolută să ştiţi că sunt 200 de mii de persoane din sistemul de învăţământ care au declarat deja că doresc să se vaccineze”, potrivit ministrului.

 

Declaraţia ministrului Sorin Cîmpeanu vine după ce marţi datele prezentate de acesta într-o intervenţie la Libertatea arătau faptul că “avem multe unităţi de învăţământ preuniversitar care s-au situat în prima perioadă pe undeva pe la 66%, deci doi din trei angajaţi ai sistemului de învăţământ doresc să fie vaccinaţi. Avem şi situaţii în care rata de vaccinare este mai scăzută.” Ministru la precizat că acestea sunt datele parţiale şi că cele finale vor fi comunicate vineri.

 

Termenul dat de şcoli profesorilor pentru completarea disponibilităţii de vaccinare este 14 ianuarie, iar ministerul le va primi de la inspectorate pe 15 ianuarie, ora 16. Edupedu.ro a scris despre acest demers de sondare a opiniei profesorilor, încă de la începutul anului, despre faptul că demersul a fost unul pur birocratic, fără nicio informaţie oferită, fără niciun specialist care să răspundă la întrebările cadrelor didactice.

 

Concret, pe 5 ianuarie, prin Adresa nr. 23 de la Direcţia Generală Învăţământ Preuniversitar, ministerul a cerut o raportare numerică cu privire la disponibilitatea de vaccinare a personalului din învăţamânt, şi ministrul a anunţat că datele vor putea fi luate în calcul în decizia de deschidere a şcolilor.

 

Mai mult, în toată această perioadă, din 5 ianuarie până pe 13 ianuarie, nu a existat nicio informare despre vaccinare a profesorilor organizată de universităţi sau de instituţii de învăţământ, ori de ministerul Educaţiei.

 

Nevoia de informare a cadrelor didactice era cunoscută autorităţilor din Educaţie încă din decembrie, când un sondaj făcut pe 13.356 de profesori de Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” arăta un procent dezastruos în ceea ce priveşte disponibilitatea de vaccinare a profesorilor.

 

Mai exact, 56,3% dintre aceştia spuneau că nu sunt de acord să se vaccineze împotriva Covid-19. De asemenea, 43,2% declarau că îşi doresc să revină la şcoală şi să predea faţă în faţă înainte de începerea campaniei de vaccinare.

 

Abia într-un comunicat publicat miercuri seara, pe 13 ianuarie, Ministerul Educaţiei scrie că „a solicitat tuturor şcolilor, inspectoratelor şcolare şi universităţilor publicarea pe pagina web proprie a linkului către Platforma naţională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19.”

 

 

 

 

Sursa: www.edupedu.ro