România este lovită crunt de pandemia de coronavirus. Avem parte de mii de cazuri noi în fiecare zi, iar restricţiile sunt pe măsură. Autorităţile au decis carantinarea altor localităţi importante, iar lista se extinde în fiecare zi.

 

Reprezentanţii Ministerului de Interne au făcut apel la populaţie să distribuie pe Facebook regulile care trebuie urmate de cetăţeni în caz de pandemie.

 

Ce este interzis în zonele carantinate

Este strict interzisă intrarea/ieşirea din zonele carantinate prin alte zone şi căi de acces în afara celor deschise circulaţiei publice, pe drumurile naţionale, judeţene, comunale şi forestiere.

 

Circulaţia şi staţionarea în spaţii publice a persoanelor este interzisă, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza declaraţiei pe proprie răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator.

 

În interiorul zonelor carantinate se interzice circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în intervale orare stabilite de autorităţi (06.00 – 22.00, 05.00 – 23.00, sau alte intervale), cu următoarele excepţii:

 

Ce se permite

a)deplasarea în interes profesional, inclusiv întrelocuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

 

b)deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;

 

c)deplasările scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate deactivitatea fizică individualăa persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi sportive de echipă), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice;

 

d)deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;

 

e)deplasarea în scopumanitar sau de voluntariat;

 

f)deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole;

 

g)deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare;

 

h)îngrijirea sau administrarea unei proprietăţi; eliberarea de documente necesare pentru obţinerea unor drepturi;

 

i)participare la programe sau proceduri în unităţi sanitare şi de tratament, inclusiv tratament de recuperare, medicină fizică şi balneologie;

 

j)pentru achiziţia, service-ul, efectuarea ITP sau alte operaţiunide întreţinerea vehiculelor, activităţicare nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu;

 

k)alte motive justificate, precum: deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţilede bază ale persoanelor, precum şi bunuri necesare desfăşurăriiactivităţii profesionale,îngrijirea/însoţireacopiilor/membrilor de familie; îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreţinere, asistentapersoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţiori deces al unui membru de familie;

 

l)deplasarea pentruparticiparea la slujbele religioase în condiţiile ordinelor de carantinare;

 

m)deplasarea către instituţiilepublice şi financiare;

 

Alte măsuri, în funcţie de decizia autorităţilor locale

a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale, pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani în intervalul orar 10:00 – 14:00, iar pentru persoanele cu vârsta sub 65 de ani, în intervalele orare 06:00 – 10:00, respectiv 14:00 – 20:00;

 

b)deplasări ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei.

 

Reguli care trebuie respectate noaptea

Restricţii în carantină. În intervalul orar 22.00-06.00, 23.00-05.00 sau alte intervale, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este permisă numai în interes profesional, pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată la distanţă, achiziţionarea de medicamente, deplasări înafara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cumar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocarul sau alte mijloace de transport de persoane, şi care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei sau deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi,ori deces al unui membru de familie.

 

Capitolul cununii şi înmormântări

Se permite oficierea slujbelor de înmormântare, cu participarea a maxim 8 persoane în interior, iar în exterior cu participarea a maxim 20 de persoane.

 

Se permite oficierea evenimentelor de stare civilă cu prezenţa a maxim 10 persoane în interiorul clădirii, iar în exterior cu participarea a maxim 20 persoane, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 45 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare. Numărul persoanelor care pot participă la astfel de evenimente poate varia în funcţie de ordinul pentru fiecare localitate în parte.

 

Declaraţia pe proprie răspundere

Modelul declaraţiei pe proprie răspundere poate fi găsit pe siteul Instituţiei Prefectului, în funcţie de judeţ.

 

De asemenea, aceasta poate fi scrisă şi de mână, respectând cerinţele de formă şi conţinut.

 

Pentru o informare completă, vă rugăm să accesaţi ordinul privind instituirea carantinei zonale pentru localitatea de interes. Ordinele sunt disponibile pe paginile de internet ale Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

 

 

 

 

Sursa: www.olt-alert.ro