Marţi, 24 noiembrie, Ministerul Economiei va trimite primele contracte de finanţare către solicitanţii eligibili la ajutoarele de stat de 2.000-150.000 euro din Măsura 2, a declarat, luni seara, ministrul. Virgil Popescu a mai spus că, la Măsura 1 - microgranturi de câte 2.000 de euro, nici jumătate dintre cei 5400 de solicitanţi care au primit contracte de finanţare în primul calup nu au semnat până luni seara.
Reamintim că, procedural, la Măsura 1, beneficiarii au la dispoziţie 5 zile de la primirea contractului de finanţare de la minister, în aplicaţia electronică, până la semnarea electronică a contractului şi trimiterea înapoi prin celaşi sistem online. Dacă ratează termenul, oamenii vor pierde finanţarea. La Măsura 2, acest termen este de 20 de zile.
„Astăzi (luni - n.r.) a început evaluarea pentru Măsura 2 , mâine se vor trimite primele contracte şi pentru Măsura 2” - a spus Popescu, la Realitatea TV.
La Măsura 1, Ministerul Economiei a trimis deja 5.400 de contracte de finanţare către beneficiarii eligibili, prin aplicaţia electronică pentru granturi, iar luni seara urma să se mai trimită 3.000.
„A început evaluarea săptămâna trecută la Măsura 1, la primele 5.400 de firme, am trimis contractele, la ora actuală s-au întors de la semnare 3.000 de contracte semnate de antreprenori. Probabil că în perioada următoare vor veni de la semnare şi celelalte 2.400 de contracte. În seara aceasta mai pleacă un lot de aproape 3.000 de contracte şi tot aşa , din zi în zi, până la sfârşitul săptămânii acestia sau începutul săptămânii viitoare sper să finalizăm evaluarea pentru cele 29.000 de cereri depuse pentru acel microgrant de 2.000 de euro”, a mai spus ministrul Economiei.
El a explicat că procedurile de evaluare a cererilor de fnanţare durează mai mult la Măsura 2 decât la Măsura 1.
„Procedura e aşa: le evaluăm, sunt eligbile, trimitem contractul la semnare. Contractul nu se trimite prin poştă, se pune în aplicaţie, este electronic. Se download-ează de către beneficiar, se semnează electronic şi se încarcă înapoi în aplicaţie. Totul se face în interacţiune semi-automată. Este semi-automată pentru că există şi nişte declaraţii la început pe care le-au depus din partea beneficiarului sau a împuternicitului companiei şi acolo este încărcat un fişier şi trebuie să deschizi acel fişier să vezi că această declaraţie. După ce este semnat în agenţii de către reprezentanţii ministerului prin agenţii, automat este vizibil la bancă. Şi banca are banii deja în cont şi transferă automat în baza contractului, către beneficiar. La Măsura 2 durează mai mult procedura de verificare, pentru că sunt 3 sau 4 fişiere de verificat semi-automat”.
Deschiderea noii sesiuni la Măsura 1
El a explicat şi motivul pentru care uneori antreprenori care au depus mai repede cererile de finanţare primesc contractul (şi finanţarea) în urma celor care au depus după ei:
„Avem 9 agenţii pentru IMM, unde nu sunt foarte mulţi salariaţi, schema maximă este de 21, dar ei sunt 90 angajaţi (în toatele cele 9 agenţii - n.r), aşa am găsit-o, iar angajări în această peroadă se fac, dar mai greu. Şi s-au împărţit cele 29.000 de firme către toate cele 9 agenţii din teritoriu plus o unitate de implementare centrală. Şi se evaluează simultan în toată ţara aceste companii şi sunt convins că vom termina într-un timp foarte scurt această evaluare. De la numpărul 1 la numărul 2.200 şi ceva se face într-o agenţie, de la numărul 2.200 şi ceva în altă agenţie. Şi aşa mai departe. S-au împărţit toate contractele şi se evaluează simultan. Evident că unele agenţii poate au un număr de personal mai mare decât altele şi atunci evaluează mai repede”.
„Nu e uşor nici să schimbi mentalităţile, nu e uşor nici să obişnuieşti antreprenorul că nu mai trebuie să se plimbe. Se obişnuieşte repede, dar pe urmă începe - <<dar de ce nu-mi dai astăzi, dar de ce nu-mi dai mâine?>>. Este o perioadă de acomodare şi pentru noi, dar şi pentru antreprenori”, a mai spus ministrul Economiei.
De asemenea, el a subliniat că va fi deschisă o nouă sesiune de înscrieri la Măsura 1 - microgranturi de 2.000 de euro, pe bugetul rămas de la prima sesiune, de 41 milioane de euro. Popescu a lăsat de înţeles că întreprinderile individuale şi familiale care au reuşit să depună cereri la Măsura 1 în prima sesiune (din octombrie) nu vor fi finanţate, dar se vor ptea înscrie la noua sesiune, după ce Guvernul a modificat, săptămâna trecută, condiţiile de eligibilitate.
„Avem buget pentru finanţarea Măsurii 1, unde avem şi o economie şi o vom lansa... Am aprobat redeschiderea schemei 1 şi or să fie eligibile şi întreprinderile indviduale şi familiale, care nu au fost...” - a mai declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu, la Realitatea TV.
Prin modificările operate de Guvern la schemă s-a suplimentat şi bugetul de la Măsura 2. „Sunt 22.226 de fime, nu ştiu câte dintre ele sunt eligibile, probabil că marea majoritate. Sunt absolut toate finanţate” - a mai afirmat Popescu.
Sursa: www.economie.hotnews.ro