Austria plănuieşte testarea în masă a populaţiei pentru a putea ieşi din lockdown înainte de Crăciun. Premierul austriac a anunţat la radioul public că va urma exemplul Slovaciei - ţară care şi-a testat două treimi din populaţie - adică 3,6 milioane de oameni - în urmă cu două săptămâni. Slovacia a folosit teste rapide antigen. La fel vrea să facă şi guvernul de la Viena, în ideea că va putea astfel că redeschidă economia înainte de sărbători. Este posibil un astfel de demers în România? Răspund trei medici intervievaţi de Digi24.
În Slovacia, testarea a fost voluntară, dar rezultatul negativ al testului este necesar chiar şi pentru a merge la magazin. Cei pozitivi – circa 1% din populaţia testată – şi cei care au refuzat să-şi facă testul trebuie să stea în izolare timp de 10 zile.
Au fost folosite teste antigen, care sunt mai rapide şi mai ieftine, dar mai puţin fiabile decât testele RT-PCR. Zeci de mii de oameni, de la medici la funcţionari publici, au participat la recoltarea testelor.
E foarte greu de spus dacă un astfel de demers ar putea fi făcut în România, spune Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familliei.
„Modelele vestice – Slovacia nu este neapărat o ţară vestică, vine din fostul bloc estic - acolo a fost posibil şi datorită unui număr mai mic de persoane care a trebuit să fie testate, dar cred că există şi o anumită stabilitate a populaţiei. În România există foarte multe probleme în ceea ce priveşte accesul populaţiei la servicii de sănătate, sunt multe localităţi, mai ales din mediul rural, care au acces dificil la serviciile de sănătate”, a spus el.
„Dar da, este momentul ca şi noi să folosim, dacă se va decide acest lucru, alte servicii care pot să ajute la un astfel de demers şi la orice demers de sănătate publică. Lucrurile sunt un pic delicate pentru că, până în acest moment, OMS a emis câteva recomandări în ceea ce priveşte folosirea testelor rapide, datorită limitărilor acestora. Dar experienţa pe care o aduce Slovacia probabil că va modifica şi aceste recomandări”, a adăugat Dumitra.
Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, spune că a folosit teste antigen la spital pentru a verifica acurateţea lor, în paralel cu testele PCR, şi au dat aceleaşi rezultate.
„Vom folosi aceste teste la controale şi le vom folosi când vom avea în triaj persoane cu simpomatologie, mai ales că vine şi sezonul gripal şi facem test rapid şi pentru SARS-CoV2, şi pentru gripă”, a spus ea.
În ceea ce priveşte restul populaţiei, „o prioritizare şi o eşalonare cu intrarea în scenă a autorităţilor locale, pentru că populaţia ar vrea să facă, cred că ar fi un impuls pozitiv în ceea ce priveşte primirea testărilor.
O diferenţă este însă aceea că în Slovacia, înainte de etapa de testare, a existat un scurt soft lockdown, iar aproape toată populaţia a fost izolată.
„Abia apoi a început testarea, pentru că aceste teste trebuie să depisteze boala la un anumit stadiu de evoluţie, nu sunt atât de sensibile. Aceste teste sunt ideale pentru a face screening într-o populaţie care este într-un anumit stadiu al bolii şi să nu-i scape pe cei care sunt în stadii timpurii. Pentru asta trebuie să fi stat izolaţi înainte”, spune medicul Octavian Jurma, cercetător.
El adaugă că o astfel de operaţiune este menită să-i scoată pe oameni din lockdown, nu să-i bage într-o nouă carantină, şi că trebuie să fie precedată de o campanie de informare, pentru a avea un efect.
El adaugă că în aceste condiţii, undeva între 50 şi 70 la sută din populaţia României ar accepta să se testeze.
Sursa: www.digi24.ro