Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a confirmat astfel planul de extindere a internărilor cazurilor medii şi grave în spitalele non-Covid, dar şi imposibilitatea de a mai interna cazurile uşoare şi persoanele care nu au simptome: ”Asta e etapa de care am mai vorbit si e etapa folosirii parţiale a spitalelor non-COVID. Aici nu vorbim de cazurile uşoare sau asimptomatice, acestea rămân la domiciliu. Vorbim de cazurile care au nevoie de oxigen, de tratament. Pentru ele trebuie sa avem în etapa următoare un număr suplimentar de paturi”, a spus şeful DSU.
Raed Arafat se aşteaptă la o creştere mai îndelungată a numărului de cazuri, mai ales în situaţia în care populaţia se opune regulilor, iar autorităţile se dovedesc ezitante în luarea unor decizii: „Estimările sunt că valul doi va fi pe perioada iernii. Cât de greu va fi, depinde de noi. Dacă reuşim să descreştem, vom ţine situaţia sub control. Dar nu se va ajunge uşor la descreştere. Dacă nu se respectă regulile, dacă sunt presiuni să nu se ia restricţii, s-ar putea ca lupta să fie mult mai grea şi pe o perioadă mai lungă”, a afirmat Raed Arafat.
Oficialul a mai spus că 4,5% din populaţia României a fost deja expusă şi infectată cu Covid, ”dar mulţi nici nu au ştiut, au crezut că e răceală simplă sau a apărut febra pe durată scurtă, dar ei au fost probabil infectaţi şi au infectat şi pe alţii dacă nu au respectat regulile de prevenire”, a explicat Arafat.
Şeful DSU a mai spus că România va încerca să mărească capacitatea de testare prin folosirea unor teste rapide. ”Există şanse să aducem teste rapide de antigen pe care să le folosim pentru cazurile simptomatice”, a explicat Arafat care a menţionat totodată că a fost deja mărită capacitatea de testare de la trei mii de teste câte se făceau la începutul pandemiei, la 26-27.000 în prezent.
Biziday a informat ieri că Guvernul Orban a discutat deja despre aprobarea unei ordonanţe de urgenţă care să schimbe metodologia internării persoanelor infectate cu coronavirus.
Sursa: www.biziday.ro