Alegeri locale 2020. Alegerile locale din 27 septembrie 2020 se apropie cu repeziciune şi tot mai mulţi oameni şi-au exprimat dorinţa de a merge la vot. Românii trebuie să ştie totuşi că la aceste alegeri se poate vota doar dacă se vor duce la secţia la care sunt alocaţi. La alegerile europarlamentare şi prezidenţiale se putea vota şi pe listele suplimentare, însă acum totul se schimă.

 

Alegeri locale 2020. La ce secţie de vot trebuie să te prezinţi pe 27 septembrie

 

Primarii încă în mandat sunt cei care stabilesc şi actualizează delimitarea secţiilor de vot. Acest lucru se întâmplă doar cu aviz de la Autoritatea Electorală Permanentă.

 

Numerotarea secţiilor de vot la nivel naţional se actualizează de către Autoritatea Electorală Permanentă la nivelul fiecărui judeţ, respectiv al municipiului Bucureşti. Astfel, această începe cu localitatea reşedinţă de judeţ şi continuă cu cele din municipii, oraşe şi comune. Totul în ordinea lor aflabetică. De asemenea, în municpiile cu subdiviziuni administrativ-teritoriale, numerotarea se face cu respectarea ordinii acestor subdiviziuni, prevăzută de lege.

 

Secţiile de vot la nivel naţional vor rămâme la fel. Excepţie fac modificările ce necesită actualizarea. Totuşi modificările de orice natură, inclusiv cele intervenite în structura unităţilor administrativ-teritoriale, sau în planul urbanistic al localităţilor, se comunică de către primari, imediat, Autorităţii Electorale Permanente.

 

Alegeri locale 2020. Unde e secţia ta de vot

Tot ce trebuie să ştim este că în ziua alegerilor activitatea biroului electoral al secţiei de votare începe dimineaţa ora 6,00. Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, în prezenţa tuturor celor din comisie, verifică urnele, listele electorale. Totodată se fac verificări şi la buletinele de vot şi ştampilele, consemnând, în procesul-verbal prevăzut la art. 93, numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, numărul pachetelor de buletine de vot, separat pentru Senat şi Camera Deputaţilor, precum şi numărul ştampilelor cu menţiunea „VOTAT”.

 

Mulţi români se întreabă însă unde este secţia lor de vot şi asta cu puţin timp de alegeri locale 2020. Astfel, aceasta se poate afla online. Poţi afla din Monitorul Oficial lista cu toate secţiile de votare de pe teritoriul din şara noastră. Tot în format online, Registrul Electoral a pus la dispoziţie un formular online, prin care se poate afla secţia de vot. Accesând registrulectoral.ro, poţi găsi un formular în care se va completa CNP-ul, numele de familie, dar şi un anumit cod.

 

De altfel, trebuie să ştim că la alegerile locale 2020, purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toţi participanţii la procesul electoral, iar în sala de vot vor avea acces cel mult 5 alegători.

 

 

 

Sursa: www.impact.ro