Pentru că e vară, iar vara se dezvoltă nenumărate alergii, printre care şi la ambrozie, trebuie să ştim cum putem face diferenţa dintre o alergie şi infecţia cu COVID-19. Alergologul Poliana Leru a vorbit la antena 3 despre diferenţa dintre alergie şi coronavirus.

 

'Este prima dată când avem simultan o epidemie de viroză respiratorie şi suntem în plin sezon de alergie la ambrozie, în perioada de vârf. Este o situaţie deosebită şi dificilă', a spus medicul alergolog Poliana Leru.

 

'În primele zile, pentru cei care nu se ştiu cu alergii, se poate crea o confuzie dacă au simptome nazale de tip strănut, prurit, curgerea nasului'.

 

Alergiile NU dau febră!

 

'Primul semn distinctiv este febra. La pacienţii cu COVID febra apare în peste 70% din cazuri. În acelaşi timp, pacienţii cu COVID au o stare generală modificată, o astenie, au manifestări generale dincolo de cele nazale astfel încât mai mult decât în primul moment nu se poate confunda', a precizat medicul.

 

Durerea de cap apare în alergii doar la complicaţii!

'Durerea de cap la pacientul cu rinită alergică este un semn când apare din nou sinuzită, dar manifestările se instalează progresiv. Nu sunt brusc instalate cum se întâmplă la COVID. Pierderea mirosului este o consecinţă a afectării sinusale, nu se întâmplă brusc în alergii cum se întâmplă în COVID'.

 

Gustul nu este modificat în alergii!

Potrivit medicului alergolog, ultimul semn distinctiv este răspunsul terapeutic. Dacă administrăm antialergice şi ne ameliorăm semnificativ este clar că e vorba de alergie.

 

'În general, în bolile alergice singura prevenţie este evitarea substanţei la care eşti alergic. Evitarea contactului cu ambrozia este dificilă pentru că este foarte răspândită planta', a mai spus medicul alergolog Poliana Leru.

 

 

 

Sursa: www.viva.ro