Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern prin care stabileşte lista bolilor grave contagioase pentru care se instituie izolarea la domiciliu sau în spital a persoanelor infectate. Unele dintre aceste boli pot fi evitate prin vaccinare şi sunt incluse în schema naţională de imunizare din România, care însă nu este obligatorie.

 

Proiectul de hotărâre de Guvern a fost iniţiat în baza Legii 136/2020 privind izolarea şi carantina, care stabileşte că „lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate

acestora, precum şi lista unităţilor sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave se stabilesc

prin hotărâre a Guvernului”.

 

Legea 136 reglementează măsurile de izolare şi carantină, inclusiv internarea obligatorie pentru 48 de ore, care pot fi impuse în cazul unor situaţii de risc epidemiologic şi nu face referire la o anumită boală. Aceasta se aplică în cazul epidemiei de COVID-19, dar se poate aplica şi în privinţa altor boli.

 

Astfel, izolarea se instituie cu acordul persoanelor supuse examinării, iar în lipsa acestuia, atunci când medicul constată riscul iminent de transmitere comunitară a unei boli infectocontagioasă, solicită izolarea într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore. Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată se instituie dacă riscul

contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infectocontagioase este redus. Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată nu poate fi dispusă în situaţiile în care informaţiile ştiinţifice oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor

exclusiv într-o unitate sanitară sau o locaţie alternativă ataşată acesteia.

 

Potrivit proiectului iniţiat de Ministerul Sănătăţii, Lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora este următoarea:

 

1. Poliomielita

2. Difteria

3. Rujeola

4. Pertussis

5. Febra tifoidă

6. Febra paratifoida

7. Boala meningococică (MCSE)

8. Tuberculoza pulmonara cu microscopie pozitiva

9. Antrax pulmonar

10. Rabia umana

11. Holera

12. Pesta

13. Variola / varioloidul

14. Gripa umana cauzata de un nou tip de virus gripal

15. Cazuri umane de gripa aviara inalt patogena

16. Febra hemoragica Lassa

17. Ebola

18. Febra hemoragica Marburg

19. Febra hemoragica Crimeea Congo

20. Febra galbena

21. Nipah

22. SARS

23. MersCov

24. SarsCov2

25. Boala cauzata de un agent patogen infectios necunoscut/emergent

 

Pentru mai multe dintre bolile cuprinse în această listă există vaccinuri. Cele mai frecvente sunt chiar incluse în schema naţională de vaccinare din România, cum sunt: Poliomielita, Difteria, Rujeola, Pertussis, Tuberculoza.

 

Vaccinarea nu este obligatorie în România, iar proiectul de lege în acest sens a fost uitat în Parlament, deşi este susţinut declarativ de principalele partide politice şi de specialiştii din sănătate.

 

Deputaţii din Comisia de sănătate au probat în 2 martie legea prin care vaccinarea copiilor ar putea deveni obligatorie (detalii aici), iar de atunci proiectul aşteaptă votul final al Camerei Deputaţilor.

 

În lipsa unor reglementări legale, pe fondul unei campanii acerbe antivaccinare, în ultimii ani rata de imunizare a copiilor a scăzut în România. Din acest motiv, în ţara noastră este în desfăşurare, de 4 ani, o epidemie de Rujeolă (pojar). Până acum, 20.204 de persoane au fost infectate, dintre care 64 au murit.

 

Proiectul de HG pus în dezbatere mai cuprinde lista unităţilor sanitare de bază care tratează astfel de cazuri şi la care se pot adăuga, în funcţie de situaţia epidemiologică, spitalele de Fază I, Fază II şi suport.

 

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro