Parlamentul a adoptat, în urmă cu o lună, o lege care măreşte pedepsele prădătorilor sexuali, aşa încât ei nu mai puteau fenta puşcăria. Aceeaşi lege prevede că aceia care au violat sau au abuzat sexual copii nu vor scăpa niciodată de răspunderea penală, prin prescrierea faptei. E un tratament discriminatoriu, spune Guvernul, care a sesizat Curtea Constituţională, blocând astfel promulgarea legii. Sesizarea va fi analizată de CCR în 30 septembrie.

Azi, cei care comit infracţiunea de act sexual cu un minor pot spera în România la o condamnare de doar 2 ani de închisoare, chiar dacă victima e foarte mică, uneori sub vârsta de 13 ani. Iar instanţa poate decide suspendarea executării pedepsei. Şi agresorul nu face nicio zi de puşcărie.

Cei condamnaţi sunt trimişi apoi să muncească în folosul comunităţii la şcoli sau în centre de plasament, adică tot în preajma copiilor. La 30 iunie 2020, Camera Deputaţilor a votat o lege care modifică Codul Penal şi majorează aceste pedepse, astfel încât ele să fie executate doar în închisoare. Cu câteva zile înainte ca preşedintele României să promulge legea, Guvernul a reclamat la CCR că ea “ridică unele probleme de constituţionalitate”.

”Această reglementare poate ridica probleme din perspectiva raportării la art.16 din Constituţie (n.r. – egalitatea în drepturi)”, susţine Guvernul, care a sesizat CCR.

”Soluţia legislativă aleasă pare arbitrară şi discriminatorie faţă de persoanele care săvârşesc infracţiunile de viol sau act sexual cu un minor”, argumentează Guvernul în sesizarea CCR, semnată de Ludovic Orban. Guvernul admite că ”infracţiunile contra libertăţii şi integrităţii sexuale au un specific aparte şi că, din cauza traumelor provocate victimelor, în multe cazuri trece o perioadă considerabilă de timp până când acestea pot aduce la cunoştinţa organelor judiciare fapta comisă”, dar critică imprescriptibilitatea ”din perspectiva autorului infracţiunii”

Şi de ce să fie imprescriptibile violul şi actul sexual cu un minor, întreabă Guvernul, dacă există şi alte infracţiuni “susceptibile a avea un efect similar asupra victimei” (traficul de persoane, traficul de minori, proxenetismul, agresiunea sexuală, pornografia infantilă) care în continuare se prescriu?

În cazul violului, dacă victima este majoră, prescripţia generală intervine după 8 ani de la data comiterii faptei. Dacă în acest timp, anchetatorii nu au reuşit să-l descopere pe autor, el nu mai răspunde în faţa legii pentru fapta lui. Dacă victima violului este un copil, prescripţia intervine după 10 ani. După 5 ani se prescrie infracţiunea de act sexual cu un minor, atunci când victima are vârsta între 13 şi 15 ani. Dacă victima nu a împlinit vârsta de 13 ani, prescripţia generală intervine după 8 ani.

Atunci când victimele sunt copii, termenele de prescripţie încep să curgă de la data la care ei au împlinit 18 ani.

Guvernul României a depus un amendament la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor, prin care cerea să se renunţe la pedepsirea în exces a adulţilor care comit infracţiunea de act sexual cu un minor. Să se renunţe măcar în cazul în care victimele au vârste între 14 şi 16 ani, a cerut Guvernul. Pentru că ”reglementarea ca variantă agravată a faptei de comitere a unui act sexual cu un minor, atunci când făptuitorul a împlinit 18 ani, reduce aplicarea variantei tip a infracţiunii (pedepsită cu închisoarea între un an şi 5 ani) doar la cazurile în care autorul este un minor care răspunde penal, iar diferenţa de vârstă depăşeşte 3 ani.”

SURSA: Libertatea.ro