Virgil Musta a vorbit la Digi24 despre românii care nu cred că există noul coronavirus şi românii care se tem de boală. „Există la ora actuală două Românii”, spune medicul. „Sunt tineri care cred că ei nu se pot îmbolnăvi. Totuşi ei pot deveni vectorul acestui virus şi să îmbolnăvească pe alţii”, a subliniat Virgil Musta.
„Există două Românii”
Virgil Musta: Există la ora actuală două Românii. O Românie care se distrează şi alta care este îngrijorată şi parte din ea suferă în spitalele din ţară.
Pandemia este în creştere, în fiecare zi doborâm un nou record şi peste puţin timp spitalele vor fi copleşite de numărul de cazuri. Deja sunt zone unde nu mai sunt locuri în spital, nu mai sunt locuri în Terapie Intensivă, iar pacienţii nu mai au unde să se interneze. Este un lucru foarte grav.
Am văzut ce s-a întâmplat în Italia, în perioada în care nu s-au respectat regulile şi sistemul de sănătate a fost copleşit. Am văzut ce s-a întâmplat în Franţa, în Spania şi chiar în SUA, ţări cu sistem de sănătate mult superioare ţării noastre.
Trebuie să existe o responsabilitate a concetăţenilor noştri şi poate o solidaritate.
„Acest război cu virusul nu poate fi câştigat în spitale, ci doar în comunitate”
Sunt tineri care cred că ei nu se pot îmbolnăvi. Totuşi ei pot deveni vectorul acestui virus şi să îmbolnăvească pe alţii când se întorc în comunitate. Şi aceştia pot face o formă severă, chiar cu deces.
Există posibilitatea ca cei care se reîmbolnăvesc să nu fi făcut anticorpi. Luând contact din nou cu virusul şi cu o cantitate mai mare de virus refac boala şi de obicei o fac într-o formă mai severă, cu afectare pulmonară care de cele mai multe ori ajung la Terapie Intensivă. Există şi varianta ca deşi au fost iniţial vindecaţi la nivelul faringelui cu test negativ totuşi virusul să persiste în organism şi să reapară în momente de imunitate deficitară.
Fac un apel la toţi românii pentru responsabilitate şi solidaritate. Acest război cu virusul nu poate fi câştigat în spitale. Nu poate fi câştigat în secţiile de Terapie Intensivă, ci doar în comunitate, prin conclucrarea specialiştilor cu populaţia.
Singurul mijloc pentru a evita îmbolnăvirea este respectarea celor 3 reguli de bază – distanţarea socială, purtarea măştii şi spălatul pe mâini.
Sursa: www.digi24.ro