Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat, miercuri, că se instituie carantina zonală în localitatea Cartojani din judeţul Giurgiu, după ce s-au înregistrat 32 de persoane infectate cu noul coronvirus în aceaastă localitate.

 

De asemenea, în urma anchetei epidemologice efectuate la faţa locului, s-au identificat 37 de persoane care au intrat în contact direct cu unul dintre cazurile menţionate anterior, ”riscul epidemiologic fiind de o gravitate maximă”.

 

Autorităţile precizează că s-a ajuns la această situaţie din cauza nerespectării măsurilor legale în vigoare.

 

Din acest motiv, ”se instituie măsura de carantină, începând cu data de 22.07.2020, ora 17.00, pentru o perioadă de 14 zile pentru localitatea Cartojani din comuna Roat de Jos, judeţul Giurgiu” - se arată în decizia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

 

Măsuri speciale în localitatea Cartojani din Giurgiu

 

 

În zona de carantină din localitatea Cartojani, comuna Roata de Jos, se instituie măsuri obligatorii pentru toate persoanele care se află permanent în zonă sau tranzitează zona menţionată, astfel: este permisă intrarea, respectiv ieşirea pentru transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice, precum şi aprovizionării populaţiei pe baza documentelor justificative care să indice scopul şi destinaţia transportului.

 

De asemenea, este permisă intrarea, respectiv ieşirea persoanelor care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, sanitar veterinar, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilităţi publice, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă. comunicaţiilor şi transporturilor.

 

În judeţul Giurgiu au fost înregistrate, până la această dată, 330 de cazuri de COVID-19, cu două mai multe ca în urmă cu 24 de ore când erau 328 de cazuri.

 

De asemenea, 249 de persane au fost vindecate şi externate până miercuri, faţă de 240 de persoane vindecate şi externate înregistrate în urmă cu 24 de ore.

 

Focarul din Cartojani, Giurgiu, ar fi fost declanşat de persoane care au participat la o petrecere pe litoral

 

 

Prefectul judeţului Giurgiu, Aneta Matei, a declarat  că, din primele informaţii, se pare că focarul din Cartojani ar fi fost declanşat de 2 persoane care au participat la o petrecere pe litoral.

 

”La o petrecere privată pe litoral. Primele 2 persoane se pare că de acolo s-au infectat. Nu ştiu când au fost, primele persoane au fost confirmate în data de 13, şi din 13 până în 20 au ajuns la 32 de cazuri. Iar acele 32 de cazuri mai au încă vreo 50 de contacţi, din datele pe care le avem până în acest moment. Vă daţi seama că e în evoluţie, ancheta epidemiologică e în desfăşurare.” - a spus prefectul .

 

Oficialul guvernamental mai subliniază faptul că nu toţi cei care au fost depistaţi pozitiv cu Covid-19 în localitatea Cartojani au fost internaţi în spitale, deoarece unii ... au refuzat.

 

”Majoritatea sunt deja internate. Sunt câţiva care au refuzat internarea, dar vor primi astăzi de la DSP decizii şi să sperăm că vor înţelege şi se vor interna şi aceia.”  - a declarat prefectul din Giurgiu.

 

Pe de altă parte, Aneta Matei a mai spus că situaţia nu este îngrijorătoare la nivelul judeţului Giurgiu: ”Nu e îngrijorător la nivelul judeţului, numai că sunt concentrate foarte multe în această localitate, şi am preferat să luăm această măsură, să nu se transmită comunitar.”

 

Un nou record de cazuri noi de îmbolnăvire cu Covid-19 în România

 

 

Alte 1.030 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate miercuri, 22 iulie, de la ultima raportare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând la 40.163.

 

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 372 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

 

Cele mai multe cazuri de persoane reconfirmate pozitiv s-au înregistrat în judeţele: Bucureşti - 61, Argeş - 44, Prahova - 30 şi Ilfov - 26.

 

În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 5.179. Dintre aceştia, la ATI sunt internaţi 293 de pacienţi.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro