Molnar Geza, epidemiolog, a explicat la Digi24 de ce felul de transmitere a coronavirusului de către persoanele asimptomatice diferă de la caz la caz. „Lumea ştiinţifică împarte perioada de asimptomatic în trei etape”, explică medicul.

 

Molnar Geza, epidemiolog: Începem să ajungem la vârf. După două, trei săptămâni trebuie în mod biologic să urmeze începere descreşterii morbidităţii care va avea o durată probabilă de 30, 35 de zile, în descreştere, nu cu dispariţia virusului, ci cu dispariţia stărilor epidemice din diferite judeţe.

 

Atât la Brşov, cât şi la Prahova, Dâmboviţa situaţia a cam fost scăpată din mână. Pentru că nu se poate să avem o creştere atât de bruscă la nişte judeţe şi la nişte populaţii la care creşterea durează deja de 3 săptămâni

 

Asimptomaticii joacă un rol destul de important în transmitere. Lumea ştiinţifică împarte perioada de asimptomatic în trei etape.

 

În primele trei, patru zile de la momentul infectării transmiterea este destul de redusă.

 

După a patra, a cincea zi şi până în a opta a noua zi, transmiterea este accentuată virusul a avut timp suficient să se multiplice în cavitatea oro-faringiană şi, prin rezistenţa naturală a organismului – tânăr sau sănătos – înmulţirea are loc, dar nu are loc debutul simptomatologic care să necesite prezentarea la spital. Asta este perioada cea mai periculoasă.

 

Iar după cele 10 zile scade semnificativ rata de transmisibilitate.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro